Auto even aan de kant gezet om telefoontje te plegen: parkeerboete

Onlangs heb ik mijn auto even langs de straat gezet in het centrum van Amsterdam omdat er een telefoontje binnenkwam waarvan ik wist dat het belangrijk was. Toen kreeg ik een boete. Kan dit zo maar; ik heb toch niet geparkeerd en dit was veel veiliger?

Ik heb geen carkit dus ik dacht dat dit het meest verstandig was om een boete te voorkomen voor niet handsfree bellen in de auto. Tot mij grote verbazing trof ik enkele dagen later een parkeerboete in mijn brievenbus aan. Dat kan toch niet?

Ik moet u helaas teleurstellen; dit kan namelijk wel. Het is al vaker bepaald maar onlangs is er ook weer een uitspraak geweest van het Hof Amsterdam waarin over een dergelijke kwestie werd geoordeeld. Aan belanghebbende in deze zaak was - net als bij u - een naheffingsaanslag parkeerbelasting opgelegd, omdat uit controle bleek dat er geen geldig parkeerrecht was op dat moment op die plek (oftewel: belangende had geen parkeergeld betaald). Ook deze meneer heeft slechts kort in de auto een telefoongesprek gevoerd en was toen weer weggereden.
Het Hof Amsterdam heeft beslist dat het stilzetten van een auto om een telefoongesprek te voeren op een parkeerplaats moet worden aangemerkt als parkeren en dat de bestuurder al bij aanvang parkeerbelasting verschuldigd was. Of er wel of geen sprake was van een dringende telefonische oproep speelde geen rol. Parkeerbelasting is een objectieve belasting en daarbij hoeft dus geen rekening te worden gehouden met persoonlijke omstandigheden.

Mr. Nicole GoudMr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.