Bank mag kredietlimiet afbouwen

Een bank mag de kredietlimiet van de betaalrekening altijd stapsgewijs verlagen als de rekeninghouder 70 jaar. Dat blijkt uit een niet-bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid.

Een man had bij de ABN Amro bank in 2015 een Privélimiet Plus aangevraagd. Dat is een doorlopend krediet op de betaalrekening met een limiet van 12.500 euro. Een van de voorwaarden is dat de limiet in tien jaarlijkse stappen wordt verlaagd tot 100 euro als de rekeninghouder 70 jaar wordt. Eind mei 2019 stuurde de bank een brief of de man wilden bellen over de kredietlimiet. Zo niet, dan zou de bank de limiet in acht jaar afbouwen naar 0 euro.

De man belde op en in het telefoongesprek werd een nieuwe, vast limiet van vijfduizend euro afgesproken. Op 1 juli kreeg de man vervolgens de mededeling van de bank dat zijn limiet zou worden afgebouwd tot 1000 euro, omdat hij de 70-jarige leeftijd had bereikt.

Slordig

De man accepteerde dat niet, omdat hij enkele weken eerder telefonisch met de bank een vaste limiet van 5000 was overeengekomen. Hij stapte naar de Geschillencommissie. De Commissie vond de handelswijze van de bank slordig, maar niet onjuist. De toezegging van de bank over het niet-afbouwen van de limiet had geen relatie met de automatische verlaging vanwege de leeftijd. Die kon gewoon doorgaan. Het is wel slordig dat de man daar niet op is gewezen in het telefoongesprek.

Een lening nodig? Betaal niet onnodig veel! Vergelijk en kijk wat u kunt besparen.

Bron(nen):