Gebruik contant geld stabiel

Contante betaling
Getty Images

Ongeveer twintig procent van de betalingen aan de toonbank wordt contant gedaan. Dat is evenveel als in 2021. Contactloos betalen met de telefoon of 'wearable' is vorig jaar gestegen naar 21 procent, ten koste van het gewone pinnen. Per saldo bleef de verhouding contant – pinnen hetzelfde.

Dat blijkt uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank en Betaalvereniging Nederland. Doordat de winkels in 2022 vaker open waren dan in 2021 zijn er vorig jaar meer betalingen gedaan aan de toonbank. Vanwege de inflatie lagen de prijzen gemiddeld tien procent hoger dan in 2021. Het aantal betalingen en de waarde ervan was in 2022 dus een stuk hoger dan in 2021.

Het aandeel van de contante bestedingen is in 2022 gestegen van veertien  naar vijftien procent. Tijdens de coronapandemie was dat aandeel fors gedaald. Die daling is dus grotendeels permanent geworden.

Er zijn grote verschillen in het gebruik van contant geld. Twaalf tot achttien jarigen en 65-plussers doen ongeveer een kwart van alle aankopen contant. Ook mensen die moeilijk rond komen, betalen relatief vaker contant. Deze mensen krijgen meer grip op hun uitgavenpatroon als ze contant afrekenen.

Bron: Betaalvereniging

Auteur