Geen dekking bij 'domme pech'

Wasmachine stuk
Getty Images

Het is altijd vervelend om iets kapot te maken in het huis van een ander. Als het een geval van 'domme pech' is, dan is de brokkenmaker niet aansprakelijk en zal de aansprakelijkheidsverzekering de schade niet vergoeden.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie van het Kifid. Nadat een man met vrienden een verjaardag heeft gevierd, gaat hij naar het huis van zijn vrouw, waar hij niet mee samenwoont. Hij wil een glas water drinken en hij loopt zonder het licht aan te doen naar de keuken. Daar verliest hij zijn evenwicht en in zijn val beschadigt hij de openstaande wasmachinedeur. De wasmachine is onherstelbaar beschadigd en een nieuwe kost ruim zeshonderd euro. De man claimt deze schade op zijn AVP, maar de verzekeraar wijst de claim af.

Bij het Kifid vertelt de man dat hij niet samenwoont, maar de woning van zijn vrouw wel goed kent. Op vrijdagen en zaterdagen is hij daar. Het was de avond van de val niet zo donker dat de man niets kon zien. Ook was hij niet dronken of instabiel. De Geschillencommissie vindt dat de man niet onzorgvuldig is geweest door het licht uit te laten. Ook heeft hij geen regels overtreden en is hij niet gewaarschuwd om het licht aan te doen. Hij is daarom niet aansprakelijk voor de schade. Het is een geval van pech. De verzekeraar hoeft daarom geen dekking te geven.

Bron: Kifid

Auteur