Gemeente betaalt schade botsing paaltje

De Brabantse gemeente Son en Breugel moet de schade vergoeden van een fietser die in 2011 tegen een verkeerspaaltje reed dat midden op een pad stond. De man raakte daarbij ernstig gewond.

Dit heeft de rechtbank Oost-Brabant bepaald. De hoogte van de schade wordt in een andere procedure vastgesteld. De man fietste in 2011 in de vroege ochtend in het donker naar zijn werk. Het was de eerste keer dat hij daar fietste. Het fietspad is onverlicht en loopt door een bosrijk gebied. De man raakte een paaltje en kwam hard ten val. Kort na het ongeluk maakte hij melding van de onveilige situatie. Vijf jaar later stelde hij de gemeente aansprakelijk voor de geleden en nog te lijden schade. Omdat de gemeente dit afwees, stapt de man naar de rechter. 

Smal paaltje

De rechtbank oordeelt dat de gemeente onvoldoende veiligheidsmaatregelen heeft genomen om ongelukken te voorkomen. Het ging hier om een smal paaltje, waarbij de enige veiligheidsmaatregel de rood-witte banen waren. Het paaltje was niet verlicht en stond op een onverlichte plaats. Er was ook geen ribbelmarkering om fietsers te waarschuwen. De gemeente is daarom aansprakelijk. De hoogte van de schadevergoeding zal in een andere procedure worden vastgesteld, maar de man en de gemeente kunnen ook zelf een regeling treffen.

Bron: Rechtspraak.nl