Gestolen keuken niet verzekerd

Getty Images

Keukenapparatuur die wordt gestolen uit een huis in aanbouw, is niet gedekt op de inboedelverzekering als er geen braaksporen zijn.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. Een consument sluit een inboedelverzekering afgesloten voor zijn nieuwe woning. Op het aanvraagformulier schrijft hij dat de woning vanaf de opleveringsdatum op vrijdag 13 oktober 2017 permanent bewoond is.

Op die dag is de woning nog niet opgeleverd en heeft de consument de sleutel nog niet. Die ochtend wordt de keuken met apparatuur geleverd en in de woning gezet. De aannemer vertrekt om drie uur 's middags. Maandagochtend blijkt alle keukenapparatuur, inclusief garantiebewijzen en aansluitmateriaal verdwenen. Aan de woning is geen braakschade te zien. De consument meldt de diefstal bij de verzekeraar, die de claim van 16.587 euro afwijst.

Braak

Bij de Geschillencommissie gaat het over de vraag of er sprake was van 'braak'. Dat is namelijk gedekt in de inboedelverzekering. In de verzekeringsvoorwaarden staat braak omschreven. Dat is als iemand zich zonder toestemming met geweld toegang verschaft tot een ruimte.

Bij de Commissie waren beide partijen het er over eens dat er niets kapot is gemaakt aan de woning. Er is daardoor geen sprake van braak en dus geen dekking op de inboedelverzekering. Los daarvan heeft de verzekeraar ook meegedeeld dat de verzekering geweigerd zou zijn als de consument naar waarheid had verteld dat de woning niet bewoond was.

Weten of u teveel betaalt? Bekijk onze inboedelverzekeraar vergelijker.

Bron: Kifid

Auteur