Het versturen van post wordt opnieuw duurder

Post versturen wordt weer duurder. Vanaf 1 januari 2020 gaan de posttarieven omhoog. Voor het eerst in vijf jaar wordt ook het verzenden van pakketten duurder.

Vanaf 1 januari kost een postzegel €0,91, vier cent meer dan nu. Wie een brief naar het buitenland wil versturen betaalt €1,50, een stuiver meer. Enveloppen groter dan 23 x 32 cm en brieven zwaarder dan 350 gram krijgen een apart tarief van €4,40. Het versturen van een pakketje kost voortaan €7,25 in plaats van €6,95.

De prijsstijgingen vallen ruim onder het maximum van 14,6 procent dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft vastgesteld. PostNL noemt de prijsstijging “gematigd en in lijn met de afgelopen jaren”

Fusie

De geadresseerde postmarkt krimpt al jaren weet PostNL. Per kwartaal daalt het volume met maar liefst 10 procent. Daarentegen stijgt het volume bij pakketten met soortgelijke percentages, blijkt uit de kwartaalcijfers van het post- en pakjesbedrijf.

De hogere postzegelprijzen en kostenbesparingen dienen ter compensatie van de daling van gewone post. De fusie met postbedrijf Sandd is tevens ook bedoeld om de druk op de postbezorging op te vangen. In de eerste helf van 2020 moet de integratie van de postbedrijven zijn afgerond.