Hoogleraar: 'Betaal coronaboete niet!'

Heeft u al een boete hebben gehad voor het overtreden van de noodverordening, die is ingesteld vanwege de corona-uitbraak? Let op: wellicht kunt u die beter niet betalen. Dat stelt hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer.

Grondrechten van burgers worden volgens Brouwer op dit moment veel te rigoureus ingeperkt, zo claimt hij in het NPO1 radioprogramma 'Dit is de Dag'. 'Nood breekt wet, maar niet de Grondwet', aldus Brouwer. 'Dat verbod op samenkomsten is een rechtstreekse inbreuk op je grondrecht tot vergaderen.'

Volgens Brouwer werken de regels rechtsongelijkheid in de hand, omdat ze per regio verschillen. Maar zelfs als dat niet zo is, is ook de handhaving uiterst grillig te noemen. 'Als je in het Vondelpark in Amsterdam samen luncht op anderhalve meter afstand is er niets aan de hand. In Nijmeegse Kronenburgpark krijg je met dezelfde regels gegarandeerd een boete.' zegt Brouwer. Als je de boete dus aanvecht door in beroep te gaan, is er een goede kans dat je in het gelijk wordt gesteld.

Vrijheid van godsdienst

Maar het zijn vooral de regels voor kerken die Brouwer tegen de borst stuiten. 'Daar klopt juridisch helemaal niks van. Ik snap de achtergrond van de maatregelen om kerkdiensten te verbieden heel goed, maar als je aan de kerken had gevraagd om tijdelijk te stoppen met kerkdiensten, dan hadden ze dat ook gedaan. We hebben tenslotte ook het handen schudden niet verboden, maar gevraagd dat niet te doen'.

Beluister hier de radiouitzending  >>