KLM mag bidden verbieden

Getty Images

KLM mag een gelovige verbieden om in de KLM-lounge op Schiphol knielend op de grond te bidden. Zo'n verbod is geen discriminatie op basis van geloof.

Dat blijkt uit een uitspraak van het College van de Rechten voor de Mens. Een man reist regelmatig met het vliegtuig en heeft daarbij toegang tot de KLM Lounge 25 in de Schengenzone van Schiphol. In november wilde hij daar bidden en hij gebruikte zijn reisgebedskleed in een rustig hoekje van de lounge. KLM-medewerkers spraken de man aan en vertelden dat bidden niet mocht. Hij zou kunnen uitwijken naar het meditatiecentrum van Schiphol of anders in een rustig gangetje naast de lounge.

De man voelde zich benadeeld vanwege zijn geloofsovertuiging en stapte naar het College voor de Rechten van de Mens. Hij was niemand tot last en wees er bovendien op dat KLM de lounge aanprijst met de woorden 'bepaal zelf wat u het liefst doet met uw tijd'. Bidden valt daar logischerwijs onder.

Dameskleding

KLM stelde dat zij zelf mag bepalen welke diensten ze levert in de lounge. Bidden mag, zolang dat zittend in een stoel gebeurt en zonder hard geluid. Bidden op de grond, yoga en kinderen op speelkleden zijn niet toegestaan. Dit heeft volgens KLM niets met godsdienst te maken, maar alleen met de manier waarop KLM de dienstverlening inricht.

Het College is het met KLM eens. Een bedrijf mag zelf bepalen welke diensten zij aanbiedt. Zo is het ook geen discriminatie als een kledingwinkel uitsluitend dameskleding verkoopt. KLM zou wel discrimineren als zij om religieuze redenen mensen toegang weigert tot de lounge. Daar is hier geen sprake van. De man kan er weliswaar niet op de grond bidden, maar hij kan wel gebruik maken van de lounge en er rustig zitten.

Auteur 
  • Perry van Dijk