Mogelijk miljoen laadpunten en waterstofstations in 2025

In de Europese Groene Deal zijn plannen gepresenteerd om vanaf 2025 een miljoen laadpunten en waterstofstations in de Europese Unie te hebben. Dit biedt autorijders met een lage CO2-uitstoot vanaf 2025 een stuk meer mogelijkheden om hun auto van waterstof of stroom te voorzien.

Uit cijfers van de EU valt af te lezen dat er zo’n 975.000 auto’s met een lage emissie zijn en ongeveer 140.000 laadpunten. Verwacht wordt dat er in 2025 zo’n dertien miljoen voertuigen met een lage CO2-uitstoot rondrijden in Europa.

De opschaling van het aantal laadpunten en waterstofstations vloeit voort uit milieuplannen van de Europese Unie. De plannen hebben als doel de CO2-uitstoot in 2030 gehalveerd te hebben. In de plannen valt ook af te lezen dat Europa in 2050 het eerste klimaatneutrale continent moet zijn.

Infrastructuur

Concrete plannen moet de Europese Unie nog presenteren. Duidelijk is dat de stations met name ondersteuning moeten bieden op afgelegen plekken zodat het afleggen van lange afstanden mogelijk wordt met elektrische en waterstofauto’s.