Reisverzekering eist betaalde overnachting

Een reisverzekering hoeft een gestolen telefoon niet te vergoeden als de reiziger op een reis in Nederland bij een vriend heeft gelogeerd. Spullen zijn alleen tegen diefstal verzekerd als er tijdens een binnenlandse reis minimaal één geboekte overnachting is.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. Een man claimde bij zijn doorlopende reisverzekering de diefstal van zijn telefoon tijdens een tripje waarbij hij bij een vriend logeerde. De verzekeraar weigerde de schade te vergoeden omdat volgens de voorwaarde een reis in Nederland minimaal één geboekte overnachting moet hebben.

Dat is, volgens de verzekeraar, een betaalde overnachting in bijvoorbeeld een hotel, pension, camping of vakantiehuisje, die vooraf wordt besproken. Logeren bij een vriend valt daar niet onder. De verzekerde was het daar niet mee eens, hij had wel een overnachting geboekt, namelijk bij die vriend.

Van Dale

De Geschillencommissie pakte de Van Dale erbij. 'Boeken' betekent in dit geval 'reserveren'. Dat impliceert dat er een bindende afspraak over de overnachting is, meestal tegen betaling. Dat is, volgens de Geschillencommissie, iets anders dan een slaapplaats reserveren bij een vriend. Dat is een vriendendienst en geen bindende afspraak.

De verzekerde heeft dus geen overnachting geboekt en daarom is er geen sprake van een binnenlandse reis. De telefoon is niet op reis gestolen en daarom hoeft de reisverzekering de schade niet te vergoeden.

Bespaar vele euro's op uw doorlopende reisverzekering. Vergelijk gratis en onafhankelijk bijna alle reisverzekeringen.

Bron(nen):