Steeds meer variabele energiecontracten

Energie
Getty Images

Het aantal huishoudens met een variabel energiecontract is het afgelopen half jaar gestegen van 50 naar 56 procent. Elf procent heeft nog een contract van een jaar, 25 procent van drie jaar en 8 procent een contract van vijf jaar.

Dat blijkt uit een analyse van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De grote stijging van zo'n vierhonderdduizend huishoudens in een half jaar komt omdat bij veel huishoudens het vaste contract afloopt en leveranciers niet of nauwelijks nieuwe contracten aanbieden voor 1, 3 of 5 jaar vanwege de sterk fluctuerende prijzen en de onrust op de energiemarkt. Energieleveranciers bieden alleen nog contracten aan met variabele tarieven. Deze tarieven worden twee keer per jaar aangepast en dan kan ook vaker gebeuren onder druk van de marktomstandigheden.

Termijnbedrag

Bij de ACM komen veel vragen binnen van consumenten over de verhoging van het termijnbedrag. Dit is een voorschot op de eindafrekening. Leveranciers mogen dit bedrag verhogen als het tarief hoger wordt of als het verbruik hoger blijkt dan eerder ingeschat.

De ACM vindt het niet verstandig dat consumenten hun termijnbedrag zomaar verlagen. De leverancier brengt de kosten voor levering van energie dan alsnog in rekening op de jaarlijkse eindafrekening. Ook het omgekeerde, een spaarpotje opbouwen bij de energieleverancier via een te hoog termijnbedrag, vindt de ACM onverstandig.

Bron: www.acm.nl

Auteur