Telefoon op schoot tijdens het rijden is wel toegestaan

Een automobilist kreeg een boete voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijden het rijden. Deze boete vocht hij met succes aan: je telefoon op schoot hebben is namelijk niet verboden. Hij hoeft de boete niet te betalen.

De kantonrechter van de rechtbank vond in november dat het op schoot hebben van een telefoon valt onder het begrip vasthouden, zoals de wet voorschrijft. De automobilist tekende hoger beroep tegen de boete van 240 euro aan. Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelt nu dat de automobilist de boete niet hoeft te betalen. "Het op schoot of op het been hebben van een mobiele telefoon kan niet worden aangemerkt als vasthouden."

Volgens het hof kan de politie nog wel een proces-verbaal opmaken als de automobilist door de telefoon op zijn schoot een gevaar op de weg blijkt of andere bestuurders hindert. Echter, zonder roekeloos rijgedrag is het gewoon toegestaan je telefoon op schoot te houden.

Pas op voor de boete

Het kabinet besloot eerder dit jaar de boete voor het vasthouden en het gebruiken van een telefoon achter het stuur te verhogen van 240 naar 340 euro. Als de politie u dus betrapt met telefoon in de hand, wordt het een dure grap.