Vliegtickets niet geannuleerd bij 'no-show'

De no-showclausule in de algemene voorwaarden van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia is ongeldig verklaard. Met deze clausule kan de luchtvaartmaatschappij het hele ticket annuleren als een passagier niet komt opdagen voor een deel van de vlucht.

Dit blijkt uit een uitspraak van het Spaanse Hooggerechtshof. De crux is dat luchtvaartmaatschappijen een retourvlucht vaak goedkoper aanbieden dan een enkele reis. Koopt een passagier een retour en komt hij voor de heenvlucht niet opdagen dan wordt door de no-showclausule de terugreis geannuleerd. De passagier moet een nieuw ticket kopen of een fors bedrag bijbetalen.

Geen schade

De Spaanse consumentenorganisatie OCU heeft in 2011 een rechtszaak tegen Iberia aangespannen over onder andere de no-showclausule. Iberia verloor de rechtszaak, ging in hoger beroep en heeft nu ook het hoger beroep verloren. Het argument is dat een luchtvaartmaatschappij niet automatisch wordt benadeeld als een passagier slechts een deel van het ticket gebruikt. De afwezigheid van de passagier leidt niet tot schade. 

Volgens het ECC, Europees Consumenten Centrum Nederland, kan het oordeel van het Spaanse Hooggerechtshof ook van toepassing zijn op vergelijkbare situaties bij andere luchtvaartmaatschappijen.

Bron(nen):