De 5 beste dessertwijnen uit Frankrijk

Niet bepaald de goedkoopste wijnen, maar een piepklein glaasje bij het dessert, dat zouden we onszelf af en toe eens moeten gunnen. Hier vindt u de top 5 desserwijnen uit Frankrijk.

Het proefpanel van Perswijn selecteerde een Top 5 van deze zoetere en geconcentreerde wijnen. Zij krijgen door de methode van edele rotting specifieke aroma’s, die de aroma’s van de druif overstijgen: denk aan met name sinaasappelschil of mandarijnenschil. Bovendien heeft dit type wijn als regel ook een zekere mate van vluchtig zuur. Niet zo verbazingwekkend dus dat wijnen met edele rotting komen uit een paar streken waar de omstandigheden voor het ontstaan van edele rotting optimaal zijn.

Koel geserveerd zijn ze erg lekker, en de 5 chique Franse recepten zijn ook het proberen meer dan waard.

Details over deze dessertwijnen en de wijngebieden vindt u door te klikken op de naam van de wijn. Bovendien treft u daar de 5 heerlijke recepten, speciaal bij elke wijn geselecteerd.

De top 5 Franse dessertwijnen

1. Ch. de Passavant, Sélection des Grains Nobles 2003

Zeer krachtig en intens, ook in het zoet, honing, perzik en meloen, bloemen, rozijnen, ook goede zuren en levendigheid
Pieksman, € 21,50

Recept: Abrikozen met ricotta en pistache-noten
 
2. Dom. des Sablonnettes, Noblesse 2005

Coteaux du Layon Rablay
Smakelijk zoet, goede kracht, ook mooi pourriture, vleugje butterscotch, vanille, krachtige smaak met goede zuren, balans, mooi zoet
Vinoblesse, € 12,75

Recept: Gegrild fruit met vanille-ijs
 
3. Domaine Jo Pithon, Les 4 Villages 2003, Coteaux du Layon

Een zekere elegantie, licht gerijpt, peer, perzik, meloen, ananas, kweepeer, honing, zoet fruit, stevig zuur na, jeugdig
Pieksman, € 20,90

Recept: Gebakken appel met bitterkoekjes

4. Les Zersites, 2002, Quarts de Chaume

Peer en perzik, boenwas, acacia's, ook goede zuren, wat noten, stevig zoet, maar wel in balans
De Druiventros, € 30,95

Recept: Île flottante

5.  Ch. de la Roulerie 2003, 1er cru

Aangenaam, peer en meloen, bloemen, goede zuren, niet extreem zoet, goede balans met de zuren
Sligro, € 15,- tot € 20,-

Recept: Appel uit de oven

 

Hier vindt u de complete PlusOnline.nl wijn top 5 met de recepten

 

De Wijn Top 5 is een onafhankelijk initiatief van het blad Perswijn en TWIS-The Wine Info Site.

Bron(nen):
  • foto: restaurantpromers.nl
Trefwoorden:

Reactie toevoegen