De 5 beste witte wijnen uit Sancerre en omstreken

De oostelijke Loirestreek is befaamd om zijn prachtige wijnen van de sauvignon blanc. Nergens hebben sauvignon-wijnen zoveel kracht en frisheid als hier, een kwaliteit die vrijwel niet te kopiëren is.

De sauvignon is een verplichte druif voor veel witte wijnen hier, voorgeschreven in de regels van de appellation. Bekendste streken zijn Sancerre en Pouilly-Fumé, ter weerszijden van de rivier de Loire. Minder bekend zijn Quincy, Menetou-Salon en Reuilly, waar qua karakter vergelijkbare wijnen vandaan komen. We proefden er vele en trokken een paar interessante conclusies. Een ervan is dat Pouilly-Fumé lekker op zijn lauweren rust. De wijnen die uit deze streek komen zijn vaak wat te duur en niet zo interessant. Sancerre is een stuk interessanter, met heel goede, en ook wat minder dure exemplaren. Maar een zeer goede verhouding tussen prijs en kwaliteit vinden we in het nabijgelegen Menetou-Salon. Veel wijnen uit deze streek dus in ons lijstje.

Details over deze wijnen en hun wijngebieden vindt u door te klikken op de naam van de wijn. Bovendien treft u daar dan de 5 heerlijke recepten, speciaal bij elke wijn geselecteerd.

De 5 beste witte wijnen uit Sancerre en omstreken:

1. Domaine de Chatenoy, Menetou-Salon

Een van de krachtige wijnen, heel geurig en rijp, kruisbessen, mooi wit fruit, peer en perzik, goede zuren, vol en krachtig, smaakvol.

Recept: Tong ingepakt
 

2. Isabelle et Pierre Clément, Menetou-Salon

Dit is echt sauvignon, vooral door het fruit : geurig, peer en kruisbessen, open en bloemig, met een zachte smaak, fris en open, romig en aromatisch, mooi in balans, geen overdreven zuren.

Recept: Koude gemarineerde gamba's
 

3. Jean-Max Roger, Le Charnay, Menetou-Salon

En op 3 alweer een Menetou-Salon: krachtig glas, artisjok en peer, citrus, bloemen, een volle smaak, mooi mild en romig, prima lengte.

Recept: Geitenkaas-taart
 

4. Célestin Blondeau, Les Chanvrières, Sancerre

Elegant en fris, mooi levendig en getypeerd, asperges en kruisbessen, goede zuren en sap, prima glas.

Recept: Bretonse vispâté
 

5. Domaine la Gemière, Daniel Millet, Sancerre

Een van de Sancerres met een goede prestatie prijs/plezier: aangenaam open en stuivend, vrij lichtvoetige en minerale stijl, appel, peer, wit fruit, prettig, zuurtje na, lichtvoetig.

Recept: Noorse garnalen met avocade en bieslookmayonaise
 

Hier vindt u de complete PlusOnline.nl wijn top 5 met de recepten

De Wijn Top 5 is een onafhankelijk initiatief van het blad Perswijn en TWIS-The Wine Info Site.

Trefwoorden: