In deze vakantielanden is een milieusticker verplicht

Getty Images

Als je met de auto op vakantie gaat, heb je soms een milieusticker nodig. Dit zijn de belangrijkste landen waar een vignet verplicht is.

Frankrijk

Ieder jaar trekken Nederlandse toeristen massaal met de auto naar het populaire Frankrijk. In een aantal Franse steden  waaronder hoofdstad Parijs – heb je een milieusticker nodig voor bepaalde 'milieuzones', anders riskeer je een boete van € 45,00. In die steden geldt ook een algemeen verbod voor motorvoertuigen die geregistreerd zijn vóór 1 januari 1997. Daar is geen milieusticker voor verkrijgbaar. Voor motorfietsen ligt de grens op 1 juni 2000.

Getty Images

bron: frankrijk.nl

In andere steden heb je alleen een milieuvignet nodig in het geval van 'langdurige luchtvervuiling'. De regels gelden ook voor voertuigen met een buitenlands kenteken. Een milieusticker kost € 4,80 en is het goedkoopst op de website certificat-air.gouv.fr. Let op: de levertijd is vier tot zes weken. Lees meer op de website van de ANWB.

Duitsland

Bij onze oosterburen kan het ook zijn dat je een milieusticker nodig hebt. Ook in Duitsland zijn er bepaalde zones met als doel de luchtkwaliteit te bevorderen. Deze gebieden mag je niet zonder milieuvignet inrijden. Als je op de snelweg blijft, heb je sowieso geen sticker nodig. Deze zogenoemde 'Umweltplaketten' kun je online aanvragen of kopen in de ANWB-winkel (€ 13,95).

Wintersport

Ook in wintersportlanden Oostenrijk en Zwitserland is een milieuvignet soms verplicht. Op de snelwegen daar heb je een 'Autobahnvignet' nodig, verkrijgbaar bij de ANWB. Voor Oostenrijk heb je de keuze uit een vignet met een geldigheid van 10 dagen (€ 11,85), 2 maanden (€ 28,85) of een jaar (€ 89,35). Een Zwitsers vignet is standaard 1 jaar geldig (€ 42,95). Lees hier meer.

Andere landen

Er zijn nog een aantal landen waar een vignet nodig is, maar die je alleen ter plaatse of via een buitenlandse website kunt aanschaffen. Helaas zijn deze websites vaak niet in het Engels. Het is dan handiger om een sticker te kopen op de plaats van bestemming. Controleer hier of je een vignet nodig hebt. 

Bron: ANWB

Lees ook: zo heet uw brandstof in het buitenland

Auteur 
  • Yannick la Gordt Dillié