Klein maar fijn in de Alpen

Getty Images

Wintersport in Frankrijk: dat is toch iets voor de echte skifanaten op steile pistes? Welnee. Wie knusse authenticiteit zoekt en niet per se zelf op de latten wil staan, haalt zijn hart op in de boerendorpen van de Savoie Mont Blanc.

Hier, proef.” Boerin Corinne van kaasboerderij Barbossine in het Franse Châtel duwt de schaal met de voor de regio zo kenmerkende Abondance-kaas een stukje verder naar me toe. “'s Zomers smaakt hij notiger, hoor. Fruit de montagne noemen we hem dan. Dan leven de koeien in de alpenweides en eten ze gras en bloemen.”

Nu, midden in het winterseizoen, moeten de dieren het doen met stro, in een stal met 49 soortgenoten. Gezamenlijk leveren ze ­dagelijks achthonderd liter melk, waarvan ­Corinne en haar man elke dag acht kazen ­maken. Na ­honderd dagen insmeren met
water en zout zijn ze verkoopbaar.

Rozig nog van de Marquisette – een lokaal aperitief van witte wijn, rum, grenadine en citrusfruit dat alleen verkrijgbaar is bij kaasmakerij en -restaurant La Fruitière des Perrières aan een landweg even verderop – pak ik het glas Savoie-wijn aan, dat ze naast haar kaas serveert. Even wennen, deze fijnproeverij na een dag in de bergen, wanneer je gewend bent aan Kaiserschmarren en Knödels. De selectie koeienbellen boven de toonbank – “Eén bel kost al snel €1000, maar zo raken we onze koeien niet kwijt in de bergen” – is grotendeels cadeau gedaan voor verjaardagen en communies, een traditie die al vier generaties bestaat.

Getty Images

Smullen in restaurant Le Vieux Four in Châtel

Tingelende bellen

Bij winter in Frankrijk denk je al snel aan oorden als Val Thorens of Les Menuires, met piepkleine appartementen en betonnen hotel­kolossen, gericht op honderden kilometers piste voor fanatieke skiërs. Maar het kán heel anders. In de boerendorpen van Savoie Mont Blanc, waarvan een deel binnen skigebied Les Portes du Soleil valt, lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Rond schaatsbanen en carrousels op de dorpspleinen oefent de lokale bevolking oude ambachten uit als pottenbakken en leer bewerken.

Grootouders wandelen er met kleinkinderen, terwijl de ouders op de latten staan. De Abondance geurt uit bijna elk restaurant; tingelende bellen rond paardenhalzen kondigen een naderende arrenslee aan. In plaats van après-ski draait het hier om ­gastronomisch genieten. Tussen de middag eet je in de Haute-Savoie overigens goedkoper dan ’s avonds, met in een enkel tweesterren- restaurant zelfs een menu onder de €40 – ­natuurlijk altijd vergezeld door een van de
vele lokale wijnen. De hotels zijn knus en ruim en grotendeels gebouwd in chaletstijl.

Getty Images

Op de piste in Les Gets

Bergyoga

En ski je niet of alleen een enkele keer? Geen probleem. Het gebied biedt talloze andere mogelijkheden, zoals sneeuwschoenwandelen, hondensleeën, langlaufen en hiken. Er zijn kunstroutes en de meest uiteenlopende musea. En in Les Gets kun je zelfs aan bergyoga doen.

Geen betere weersvoorspelling dan een ochtendsessie met uitzicht op de Mont Blanc volgens yogalerares Barbara van Keolan Yoga: “Als het gaat sneeuwen, draagt de berg een wolk als hoed.” Het is pas in de chenillette, een arrenslee met paarden die als vervoer dient binnen het autoloze Zwitserse Avoriaz, dat ik me realiseer dat ik in geen enkel dorp nog een wachtrij bij de skiliften heb gezien.

Les Portes du Soleil/Savoie Mont Blanc praktisch

  • De meeste van de in totaal twaalf dorpen van Les Portes du Soleil zijn per piste met elkaar verbonden. Transfer per auto is ook mogelijk. Meer informatie via de websites van de dorpen.
  • Vliegen op Genève is het makkelijkst; transfer naar Les Portes du ­Soleil duurt nog geen anderhalf uur.
  • Liever met eigen vervoer? Les ­Portes du Soleil ligt op ongeveer 1000 kilometer van Utrecht.
  • In Avoriaz betaal je met de Zwitserse frank. 1 CHF = €0,89.
  • Meer informatie

Getty Images
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine