Langlaufen: winters wandelen

Een eindeloze variatie aan technieken

Getty Images

Langlaufen lijkt op skiën, maar de techniek is heel anders. Of u nu zin heeft in een mooie, rustige tocht door de sneeuw of om flink te sporten en zweten: het kan allemaal met langlaufen. U kunt deze sport zelfs zonder sneeuw beoefenen.

De geschiedenis van het langlaufen gaat ver terug. Waarschijnlijk is het in dezelfde tijd uitgevonden als het skiën, zo’n 4500 jaar geleden. De eerste keer dat langlaufen als sport werd beoefend, was pas in 1826.

Langlaufen houdt in dat u met twee latten onder uw voeten in een loopbeweging over de sneeuw glijdt. De benodigde ski’s lijken op de ski’s die je bij skiën ziet, maar de techniek is heel anders. Bij skiën is het vooral een kwestie van zwaartekracht, terwijl u bij langlaufen veel spierkracht in zowel uw armen als benen nodig heeft.

Stijlen en technieken

Er zijn twee technieken die u kunt toepassen tijdens het langlaufen. Deze heten de klassieke en de vrije stijl.

Kies voor de klassieke stijl als u een rustige vorm van langlaufen wilt beoefenen. Dit biedt de mogelijkheid voor een ontspannen en mooie tocht door de sneeuw. U gebruikt hierbij de stokken als ondersteuning, niet om mee af te zetten. U staat met uw ski’s parallel aan elkaar. De beweging is net als bij lopen diagonaal: u beweegt tegelijkertijd uw linkerbeen en uw rechterarm naar voren. Deze vorm van langlaufen is makkelijk voor beginners omdat de beweging op normaal wandelen lijkt. Het verschil is dat u twee ski’s ondergebonden hebt.

De vrije stijl komt vaak voor bij wedstrijden. De techniek is vergelijkbaar met de techniek van het schaatsen. U zet zijwaarts af met de latten. In tegenstelling tot schaatsen traint u ook uw bovenlichaam door het gebruik van de stokken. Bij deze stijl gebruikt u de stokken om kracht mee zetten in plaats van ter ondersteuning.

Benodigdheden

De kleding die u draagt tijdens het langlaufen past u aan aan de mate van inspanning. Meestal is deze kleding sportief, niet te zwaar en ademend. Skikleding is geschikt, maar als u niet meteen een hele uitrusting wilt kopen, kunt u ook de sportkleding dragen die u al in huis heeft.

Zorg wel voor speciale langlaufhandschoenen. De binnenzijde daarvan is van soepel leer, hierdoor heeft u een betere grip op de stokken. De duim van de handschoenen is vaak versterkt, zodat u de stokken goed kunt omklemmen. Hiernaast heeft u nog een aantal andere materialen nodig:

  • ski’s
  • schoenen
  • stokken
  • was

Er zijn verschillende soorten en maten stokken, van materialen zoals aluminium, carbon en glasfiber. De meeste zijn van aluminium. Aan de stok zit altijd een handvat en een lus. Vooral de lussen zijn belangrijk want die zorgen ervoor dat u de kracht van de afzet overbrengt op de stokken.

De was gebruikt u om het loopvlak van de langlaufski’s mee te bewerken. De voor- en achterkant smeert u ermee in. Dit is omdat u met het middelste deel moet afzetten tijdens veel langlaufstijlen. Dit gedeelte moet dus stroef blijven. Bij skating ski’s (ski’s die je gebruikt bij de vrije stijl) bewerkt u wel het middelste gedeelte met was.

Loipes

Vooraf vastgestelde langlaufroutes heten loipes. Bij de klassieke stijl bestaat een loipe uit twee evenwijdige sporen waar de ski’s doorheen glijden. Voor de vrije stijl vergt een loipe meer ruimte. Dit komt door de zijwaartse beweging die u maakt. Deze loipe heeft geen sporen, maar is een glad gemaakt sneeuwpad. Deze loipes bevinden zich vaak aan de zijkant van de skipiste of off-piste. Off-piste zijn de loipes vaak veiliger omdat u hier rustiger kunt langlaufen.

Rolskiën

Heeft u na de besneeuwde winterdagen of uw wintersportvakantie nog niet genoeg van langlaufen? Ga dan eens rolskiën. Rolskiën is te vergelijken met wat skeeleren is voor schaatsers. U langlauft zonder sneeuw op een hele dunne plank met twee wieltjes. Het ene wieltje zit helemaal aan de voorkant en het andere helemaal aan de achterkant. Het is begonnen als trainingsvorm voor de fanatieke langlaufer, maar rolskiën is inmiddels uitgegroeid tot een echte sport met wedstrijden en toertochten. Houdt u dus niet zo van de kou en nattigheid van de sneeuw, dan is dit een goed alternatief. En nog leuker, Nederland leent zich met haar vlakke landschap perfect voor het maken van tochten.

Bron 
  • ANWB
  • InfoNu
  • Wintersportwereld.nl
  • Langlaufpagina.nl