Wandelen met sneeuwschoenen

Rustig genieten van de sneeuw

Getty Images

Dol op sneeuw, maar niet zo gek op de snelheid van skiën? U kunt ook wandelen in skigebieden. Met speciale sneeuwschoenen kunt u in alle rust genieten van de natuur.

Wandelen met sneeuwschoenen is eenvoudig. U hoeft er geen lessen voor te volgen, en er komen geen speciale technieken aan te pas. Een dure sportuitrusting is ook niet nodig: aan een stel bergwandelschoenen en skistokken heeft u al genoeg.

Telescopische skistokken

Wandelen met sneeuwschoenen is niet moeilijk. Uw schoenen bijten zich met de stijgijzerpunten vast in de sneeuw. Als u wandelt, moet u uw voeten daardoor iets hoger optillen dan normaal.

U moet ze ook iets verder uit elkaar zetten. Voor een betere balans en om uw benen niet al te erg te vermoeien, kunt u het beste telescopische skistokken gebruiken. Bij het klimmen kunt u die inkorten en bij het afdalen kunt u ze weer uittrekken.

Hou de stokken evenwijdig aan uw lichaam, maar buiten het bereik van uw sneeuwschoenen. Als u afdaalt, moet u er wel op letten dat u uw hak in de sneeuw zet, zodat u niet uitglijdt.

Professionele schoenen

Voor wandelingen door bossen en heuvels heeft u genoeg aan een stel sneeuwschoenen met twee ijzeren punten. Als u ambities hoger liggen, kunt u beter professionele schoenen huren. Die zijn groter en hebben tien grote ijzerpunten, waar u hellingen tot 50 graden mee de baas kunt.

Wie zich op gletsjers en bergkammen wil wagen, kan dat het beste doen onder leiding van een gids. Op die hoogtes kan het namelijk erg gevaarlijk zijn. Zo kunnen er spleten schuilgaan onder de sneeuw en ontstaan er langs de bergkammen en hellingen gevaarlijke uitsteeksels waar diepe kloven onder gapen.

Lawines

Informeer op voorhand altijd naar mogelijk lawinegevaar. Na zware neerslag heeft de sneeuw altijd wat tijd nodig om weer samen te pakken. Tot dat gebeurd is, is het verstandiger om in de bossen te blijven tijdens uw wandeling.

Speciale zendertjes die het zoeken naar lawineslachtoffers versnellen, zijn een must. Ze vergroten uw kans om te overleven als u toch in een lawine terechtkomt. Vertrouw zeker niet te veel op uw gsm. Door de kou loopt de batterij namelijk al snel leeg.

Vertrek ook nooit zonder kaart, zeker niet als u van plan bent om van de bestaande paden af te wijken. De sneeuw bedekt immers ook bevroren meertjes waarvan het ijs te dun kan zijn om menselijk gewicht te dragen. Een kompas is ook een absolute aanrader.

Auteur