Yoga: de bekendste stromingen

Hatha, Yin en Ashtanga

Getty Images

Als u wilt beginnen met yoga kan het best lastig zijn om een soort te kiezen. Yoga is namelijk veel meer dan alleen maar bewegen en ontspannen. Het gaat om lichaamshouding, ademhaling, concentratie, meditatie, bewustzijn. En elke yogavorm biedt iets anders. Wilt u flink zweten en een intensieve work-out? Of gaat u juist voor technische perfectie of lange intensieve poses? Kijk welke yogavorm het beste bij u past.

Hatha yoga

De meeste beoefende vorm van yoga in Nederland is Hatha yoga. In de naam Hatha komen de Sanskrietwoorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, de maan voor verinnerlijking. Binnen de Hatha yoga komen die twee samen in de vorm van asana, lichamelijke oefening, en pranayama, beheersing van de ademhaling.

Zowel de houdingen als de ademhaling bestaan uit vier onderdelen. Bij de houding kennen ze de momenten voorbereiden, aannemen, aanhouden en waarneming. De ademhaling bestaat uit inademen, vasthouden, uitademen en opnieuw vasthouden. Binnen de Hatha bestaan veel verschillende ademhalingstechnieken.

In een les wisselen dynamische en verstilde houdingen elkaar af. U observeert met aandacht wat er in het lichaam gebeurt. Door de combinatie met de ademhaling leert u spierspanning los te laten. De docent geeft vooral richting en energie en zal niet zo snel zeggen of u goed of fout staat. Bij Hatha moet u dingen laten gebeuren en daar toeschouwer van zijn.

Yin yoga

Bij Yin yoga worden posities langer vastgehouden, waardoor u meer tijd hebt om je grenzen te verleggen en verkennen. De houdingen zijn daarbij vooral gericht op het versterken en versoepelen van bindweefsel en gewrichten. U gebruikt de houdingen om uw lijf beter te voelen. De Yin yogales heeft een relatief rustig karakter: u neemt de tijd voor het lichaam.

De meeste sporten hebben als doel de spieren te aan- en ontspannen, bij Yin yoga laat u ze juist zoveel mogelijk los. U richt zich op het bindweefsel en de gewrichten in het gebied waar u rek voelt. Het bindweefsel en de gewrichten zijn Yin omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang: elastisch en zacht. Doordat Yin yoga zich recht op de flexibiliteit van het bindweefsel en de gewrichten is het heel geschikt voor mensen met een zittend beroep. Door veel te zitten belast je vooral u rug en bekken en tijdens de Yin yoga laat u dit juist los.

U kunt Yin yoga het beste ’s ochtends beoefenen als de spieren nog stijf zijn. Het grootste effect bereikt u wanneer u Yin yoga combineert met een yang yogavorm zoals poweryoga. Ook kan Yin yoga een aanvulling zijn op andere sporten zoals hardlopen.

Ashtanga yoga

Ashtanga betekent letterlijk acht ledematen en verwijst naar de acht takken die binnen yoga worden onderscheiden. Iedere tak heeft zijn eigen thema bijvoorbeeld ademhaling, bewustzijn of sociaal gedrag.

Bij Ashtanga yoga worden houdingen in een vloeiende beweging uitgevoerd, verder lijkt het een beetje op Hatha yoga. De houdingen, asana’s, zijn een uitdrukking van het samengaan van lichaam en geest. Symbool hiervoor is de vinyasa. Dit woord uit het Sanskriet betekent doorstroming of flow.

U maakt gebruik van een bepaalde ademhalingtechniek die Ujjayi wordt genoemd. Verder stuurt u tijdens het ademhalen de energie naar bepaalde plekken in uw lichaam: de bandha’s. Ook is elke houding verbonden met een kijkrichting, de drishti.

Ashtanga yoga is een krachtige dynamische vorm van yoga voor een sterk en energiek lichaam. De les is vooral geschikt voor mensen die van een zowel geestelijke als lichamelijke uitdaging houden. De dynamiek is aantrekkelijk, maar kan ook een valkuil zijn. Mensen willen al gauw te snel gaan, waardoor u houdingen verkeerd uitvoert. Power yoga is ook een vorm van Ashtanga yoga.

Bikram yoga

Heet, heet, heet. In de ruimte waar bikram yoga wordt gegeven, is het 38 tot 40º Celsius. Dat moet van de bedenker: Bikram Choudhury. De van oorsprong Indiase Amerikaan raakte ooit zwaar geblesseerd aan zijn knie en kwam er met yoga weer bovenop. Hij bedacht een vaste set van twee ademhalingsoefeningen en 26 houdingen die je in een vaste volgorde uitvoert. De houdingen zijn gebaseerd op die uit de hatha yoga. Je mag een les alleen 'bikram' noemen als je je strikt aan die serie houdt én een opleiding bij Choudhury zelf hebt gevolgd.

Doordat u de bikram yoga in een stevig verwarmde ruimte beoefent, wordt uw bloedsomloop gestimuleerd. Dit zou u sneller soepeler maken, waardoor blessures voorkómen of juist verholpen kunnen worden. Bikram yoga vergt veel van uw lichaam; u zweet flink. Sommige mensen hebben in het begin moeite met ademhalen door de warmte.

Andere vormen van yoga

Naast de Hatha, Yin en Ashtanga yoga zijn er natuurlijk nog veel meer vormen. Een overzicht van de wat onbekendere vormen vindt u in dit artikel. Probeer verschillende vormen van yoga uit, het liefst ook bij verschillende studio’s. Op die manier vindt u uiteindelijk de yogavorm die echt bij u past en aan uw wensen voldoet.
 

Bron 
  • Yoga Online
  • Fascinerend
  • Yoga-Wijzer