De gezondheidsvoordelen van yoga

Evenwicht tussen lichaam en geest

Getty Images

Yoga is een sport die veel beoefend wordt, onder andere vanwege zijn positieve effecten op de gezondheid. Yoga zoekt een evenwicht tussen lichaam en geest. De gezondheidsvoordelen op een rijtje.

Flexibiliteit

Wanneer mensen aan yoga denken, denken ze vaak dat ze heel flexibel moeten zijn om mee te kunnen doen. Het tegendeel is waar, u hoeft niet heel flexibel te zijn. Door de oefeningen goed uit te voeren, wordt u vanzelf flexibeler. U bent nooit te oud om uw flexibiliteit te verbeteren. Veel van de yogahoudingen rekken uw spieren op, waardoor melkzuur wordt afgevoerd. Melkzuur ontstaat bij inspanning en zorgt voor stijfheid en spierpijn. Wanneer het melkzuur weer wordt afgevoerd, vermindert de spierpijn en stijfheid. Yoga zorgt ook voor het verbeteren van de bewegingsruimte in de gewrichten. Als u met regelmaat yoga beoefent, worden de gewrichten steeds flexibeler.

Kracht

Yoga zorgt ook voor sterkere spieren. De staande houdingen versterken onder andere uw hamstrings en uw quadriceps, dit zijn beide bovenbeenspieren. Ook de buikspieren worden versterkt bij staande houdingen. Bij de zittende houdingen wordt de wervelkolom versterkt. Liggende houdingen zijn goed voor de buik- en rugspieren. Wanneer de oefeningen juist worden uitgevoerd geven ze bijna allemaal kracht aan de dieper gelegen buikspieren.

Houding

Wanneer uw flexibiliteit en kracht toenemen, verbetert u vanzelf ook uw houding. Buik- en rugspieren zijn belangrijk voor uw houding, door deze spieren te versterken staat en zit u beter rechtop. Door yoga te beoefenen bent u zelf ook beter bewust van uw houding, hierdoor kunt u hem zelf aanpassen.

Ademhaling

Yogahoudingen gaan gepaard met ademhalingsoefeningen. Door deze ademhalingsoefeningen verbetert de longcapaciteit, waardoor sportprestaties en uithoudingsvermogen verbeteren. De meeste vormen van yoga gebruiken een diepe lange ademhaling, hierdoor blijft uw hart rustig pompen en kan uw lichaam ontspannen.

Stress

Veel mensen die aan yoga doen, zeggen kalmer en minder gespannen te zijn na een yogasessie. Bij sommige vormen van yoga proberen beoefenaars door meditatie de gedachten 'leeg' te maken, om op die manier tot rust te komen. Andere vormen van yoga zorgen voor rust in het hoofd door met de gedachten bij de ademhaling te blijven. Er zijn aanwijzingen dat er biochemische reacties optreden in het lichaam die zorgen voor minder stress. Stresshormonen worden minder aangemaakt waardoor een gevoel van rust en kalmte ontstaat. Ook wordt gedacht dat het hormoon oxytocine door yoga wordt gestimuleerd. Oxytocine wordt ook wel 'het knuffelhormoon' genoemd en is geassocieerd met rust en het gevoel van verbondenheid met anderen.

Concentratievermogen en stemming

Het is moeilijk te bewijzen of het zo is, maar veel yogabeoefenaars zeggen zich beter te kunnen concentreren en in een betere stemming te zijn na een yogales. Er wordt ook onderzoek gedaan of yoga misschien positieve effecten heeft op depressie, een voordeel dat mogelijk veroorzaakt wordt door de zuurstofboost die de hersenen krijgen van yoga.

Aandoeningen

Yoga kan voordelen hebben voor mensen met verschillende aandoeningen of klachten. Mensen met hartklachten en een te hoge bloeddruk hebben baat bij yoga, omdat het de bloeddruk verlaagt. Yoga kan ook symptomen van astma, rugpijn en artritis verlichten.

Auteur 
Bron 
  • WebMD