15 tips voor meer rust in uw hoofd

Veel mensen herkennen het: continu dwalen uw gedachten af. Piekeren over wat komen gaat of juist al gebeurd is. Wellicht helpen deze tips u een beetje op weg.

1. Maak u zorgen om 'nu'. Als u merkt dat u zich zorgen maakt om iets dat morgen of later ooit kan gebeuren, concentreer u dan op vandaag. Neem één dag tegelijk. En als dat te veel is om over na te denken, neem dan één uur tegelijk. 

2. Luister naar uw gedachten. Veroordeel ze niet: laat ze toe en accepteer ze. 

3. Richt u op de taak waar u mee bezig bent. Of u nu de afwas doet, naar de winkel gaat, uw werk doet of u uw (klein)kinderen met hun huiswerk helpt, richt al uw aandacht en energie op wat u op dit moment aan het doen bent.

4. Stel uzelf met regelmatige tussenpozen de vraag: hoe voel ik me? Wat heb ik nodig? Bent u humeurig omdat u moe bent, ga dan even liggen. Wilt u zich ontspannen, bel een vriend. Bent u gestrest, haal dan een paar keer diep adem.

5. Ga wandelen. Een lange wandeling is de beste gelegenheid om na te denken over wat er in de wereld en in uw leven gebeurt. 

6. Bij bewust leven hoort bewust eten. Zorg ervoor dat u zit wanneer u eet. En als u eet, wees u dan bewust van elke hap. Let op de textuur en smaak van uw eten. Kauw langzaam en geniet van de smaak. Leg na elke hap uw vork even neer. Door te focussen op het eten, genieten we meer van ons voedsel en helpen we onze spijsvertering. Bovendien geeft langzaam eten uw maag de kans om te zeggen dat hij vol is. En dat vermindert weer de neiging om te veel te eten. 

7. Besef dat u anderen niet kunt veranderen. Als iemand om wie u geeft een probleem heeft, maak het dan niet tot uw probleem. Luister gewoon en wees er voor hem of haar. 

8. Geef wat jezelf het liefst zou ontvangen. Als u liefde en respect wilt, laat dan liefde en respect zien. Wilt u vergeving, vergeef dan uzelf en anderen.

9. Plan wekelijks gezinstijd in. Prik elke week minstens een ochtend, middag, avond of hele dag waarop alle gezinsleden samen plezier maken. Doe om beurten een voorstel voor de volgende keer. 

10. Houd contact. Koop een stapeltje ansichtkaarten en leg ze binnen handbereik voor als u in de stemming komt. E-mailkaarten zijn ook een mooie manier om een vriend te verrassen. Op internet vindt u volop sites met kaarten voor bijna elke gelegenheid. Een onverwacht kaartje bij de e-mail kan iemands dag helemaal opfleuren. 

11. Lever kritiek op gedrag, niet op de persoon. Als iemands gedrag u van streek maakt, zeg dan iets simpels als: 'Als jij (wat iemand ook doet) doet, dan voel ik (wat u ook voelt)', en wacht op een antwoord. Ook al is een eerste reactie vaak dat mensen zichzelf verdedigen, toch zullen veel mensen wanneer ze merken dat iemand last heeft van hun gedrag, proberen dat gedrag te veranderen, vooral als ze waarde aan de relatie hechten.

12. Zeg snel 'dank je wel'. Zeg ook snel 'het spijt me'.

13. Plan voor elke week een gezamenlijk uitje met uw partner en houd u daaraan. Neem de tijd voor jullie twee samen, zonder afleiding als smartphone en televisie en zonder kinderen. Ga naar uw lievelingsrestaurant. Ga wandelen. Ga naar een concert of festival. Zorg dat u op een uitje lichamelijk, sociaal, intelectueel, geestelijk, emotioneel en romantisch contact met elkaar hebt.

14.  Houdt uw advies voor u. Mensen klagen vaak over dingen in hun leven, maar zijn niet altijd op zoek naar oplossingen, eerder naar een luisterend oor. Zorg dat u alleen advies geeft als daar uitdrukkelijk om gevraagd wordt. 

15. Herhaal voor uzelf elke dag zo vaak als nodig: waar ben ik? Hier. Hoe laat is het? Nu. Laat het verleden achter u. Een hoofd vol oude ervaringen - vooral als die onprettig zijn - gaat ten koste van de energie en productiviteit die u vandaag nodig hebt. 

Deze tips zijn afkomstig uit het boek 'Rust in je hoofd' van Donna Smallin.

15 Comments

Door M. (niet gecontroleerd) op zo, 29-3-2020 - 13:57

Wat erg dat sommigen hun overtuigingen aan anderen op willen dringen....
Leven en laten leven, is een mooi gegeven!

Door elizabeth (niet gecontroleerd) op vr, 27-3-2020 - 15:59

Wat erg dat personen denken dat de Heere Jezus Christus dood is, Jezus is een Levende God, zet je Hart voor Hem open, Roep hem aan, Jezus Hoort je, ieder mens heeft de Goddelijke Vonk in zijn Hart, ik vraag alles aan de Heere, toen ik anorexie had,riep ik Hem aan, van Help mij, wat er ook gebeurde, Hij nam langzaam die gedachten van mij af, geruisloos, alleen Jezus is de Geneesheer van deze Aarde. en Psychiater,Roep Hem aan.hij zal jou helpen, heb vertrouwen in Hem.

Door Gees (niet gecontroleerd) op ma, 20-1-2020 - 14:19

Wat jammer,dat u denkt dat Jezus dood is, Hij leeft tot in alle eeuwigheid! En Hij wil juist graag mensen helpen.Heeft u het al eens geprobeerd met al uw nood tot Hem te vluchten?
Mensen kunnen wel gebruikt worden door Hem, Hij is onze Schepper en wij zijn Zijn schepselen. Laat u door niemand van de wijs brengen! Er is niemand op aarde die beter luistert naar ons dan Hij. Mensen stellen vaak teleur,maar Hij nooit! Het goede met u gewenst!

Door Van Boerem Bihart. (niet gecontroleerd) op ma, 20-1-2020 - 08:53

Als je partner niet wil luisteren en wegloopt en niet aangeeft waar die verblijft en geen telefoon wil zelf verbied om te bellen dan is het wel een richtings verkeer.Voor gesprekken open staan heb je altijd eeen zender maar ook een ontvanger nodig.
Als die ontvanger ontregeld is door plotseling een hartinfarct van de partner dan moet het begrip om met elkaar in gesprek te blijven ver weg komen vooral als er met advocaat op afstand eenzijdig per telefoon gedreigd wordt .
Als er dan oude trauma’s boven komen uit de jeugd dan is het moeilijk elkaar weer in het spoor te krijgen terwijl het jaren achtereen niet stuk kon!

Door EarthLady58: (niet gecontroleerd) op zo, 19-1-2020 - 14:43

Beste mevrouw Van Eijk (en andere schrijvers),
Wat u schrijft is heftig.
Veel verlies en verdriet in een korte tijd.
Hoe ga je hier mee om? Elke situatie heeft een verwerkingstijd cq rouwproces nodig.
Elke persoon heeft hier zijn 'eigen tijd' voor nodig. Niemand kan u zeggen - na een half jaar of zo -, het is al een half jaar geleden, dus dan is het wel minder of klaar. En hup gewoon weer doorgaan met leven. Wij mensen zijn allemaal verschillend (gelukkig!).
Waar de ene persoon een half jaar voor nodig heeft, is de ander na 10 jaar nog bezig met een verwerkingsproces.
Ja, leven doet u wel, maar de manier van leven, dat is een heel ander verhaal.
Ik herken heel veel van wat u (en andere schrijvers) schrijft en ben daarom een 'Online-vraagbaak' gestart.
Heel graag bied ik mijn ervaring, kennis, een luisterend oor aan, als iemand daar behoefte aan heeft.
Praten draagt echt bij naar verwerking, samen praten/lachen/huilen maakt dat je gaat relativeren en naar handvaten en oplossingen gaat zoeken of aandraagt.
Stap voor stap, het leven weer op pakt en de mooie (kleine of grote) dingen weer kan leren waarderen. Op zoek naar 'een nieuw doel' (zingeving), zodat uw leven weer zin heeft en u uitnodigt om in harmonie met uzelf te leven --.
Bezoeken aan Psycho-therapeuten kunnen zeer waardevol zijn, maar -- hart-tot-hart -- gesprekken gaan écht de diepte in.
Uiteraard speelt 'levens-ervaring' hier ook een grote rol in, naar mijn bescheiden mening.
Contact met mij is mogelijk per e-mail, waarin u uw vraag stelt of verhaal schrijft.
Ik bepaal of ik iemand wil/kan helpen aan de hand van de vraag of situatie welke u aan mij voorlegt, en of ik iemand in mijn huis wil uitnodigen.
Persoonlijk contact is belangrijk om iemands emoties te horen, zien en voelen.
Afstand hoeft geen bezwaar te zijn, aangezien het mogelijk is om bij mij te overnachten (privekamer, eigen entree).
Een warme liefdevolle groet voor u -- (en de anderen schrijvers)

Door Jojo (niet gecontroleerd) op di, 8-5-2018 - 10:21

Rescue remedie 'nacht' kan helpen om het gepieker wat los te laten. Overigens ook overdag want het is geen slaapmiddel.
@Margriet, het hele leven is opgebouwd uit energie. Sommigen noemen dat god. Daarom is mindfulnes net zo goed als bidden; je komt meer bij jezelf.

Door marike van der woud (niet gecontroleerd) op ma, 7-5-2018 - 10:53

Als jij daar gelukkig mee bent prima, maar zadel er ander mensen in de problemen niet mee op. Want Jezus is dood en gaat mij never nooit niet helpen. Ik heb mensen nodig die naar mij onbevooroordeeld luisteren en dat doet hij niet

Door Duveltje (niet gecontroleerd) op vr, 23-9-2016 - 23:48

Hou toch op.

Door Wil zwijnenburg (niet gecontroleerd) op zo, 18-9-2016 - 21:35

Er is niemand die beweert dat mindfullness je problemen oplost. Heb zelf moeilijke jeugd gehad. Heb een zoon die het contact verbroken heeft,waardoor ik mijn kleinkinderen ook niet meer mag zien. Ben in een zware depressie geraakt. Door Mindfullness heb ik geleerd hier mee om te gaan. Wat niet wil zeggen dat het je problemen oplost. Maar het leert je wel naar je gevoelens te luisteren en te aanvaarden dat het er mag zijn.Er is altijd een licht aan het eind van de tunnel. Maar als je stil blijft staan,vindt je het niet. Mindfullness kan je daarbij helpen. Echt waar. Het kost tijd. Verwacht geen wonderen. Maar sta er wel open voor.

Door Ria (niet gecontroleerd) op zo, 18-9-2016 - 13:51

Lapmiddelen helpen niet., Alleen Jezus brengt vrede en rust. Hij wil je helpen! Hij houdt van je zoals je bent !