15 tips voor meer rust in uw hoofd

Getty Images

Veel mensen herkennen het: continu dwalen uw gedachten af. Piekeren over wat komen gaat of juist al gebeurd is. Wellicht helpen deze tips u een beetje op weg.

1. Maak u zorgen om 'nu'. Als u merkt dat u zich zorgen maakt om iets dat morgen of later ooit kan gebeuren, concentreer u dan op vandaag. Neem één dag tegelijk. En als dat te veel is om over na te denken, neem dan één uur tegelijk. 

2. Luister naar uw gedachten. Veroordeel ze niet: laat ze toe en accepteer ze. 

3. Richt u op de taak waar u mee bezig bent. Of u nu de afwas doet, naar de winkel gaat, uw werk doet of u uw (klein)kinderen met hun huiswerk helpt, richt al uw aandacht en energie op wat u op dit moment aan het doen bent.

4. Stel uzelf met regelmatige tussenpozen de vraag: hoe voel ik me? Wat heb ik nodig? Bent u humeurig omdat u moe bent, ga dan even liggen. Wilt u zich ontspannen, bel een vriend. Bent u gestrest, haal dan een paar keer diep adem.

5. Ga wandelen. Een lange wandeling is de beste gelegenheid om na te denken over wat er in de wereld en in uw leven gebeurt. 

6. Bij bewust leven hoort bewust eten. Zorg ervoor dat u zit wanneer u eet. En als u eet, wees u dan bewust van elke hap. Let op de textuur en smaak van uw eten. Kauw langzaam en geniet van de smaak. Leg na elke hap uw vork even neer. Door te focussen op het eten, genieten we meer van ons voedsel en helpen we onze spijsvertering. Bovendien geeft langzaam eten uw maag de kans om te zeggen dat hij vol is. En dat vermindert weer de neiging om te veel te eten. 

7. Besef dat u anderen niet kunt veranderen. Als iemand om wie u geeft een probleem heeft, maak het dan niet tot uw probleem. Luister gewoon en wees er voor hem of haar. 

8. Geef wat jezelf het liefst zou ontvangen. Als u liefde en respect wilt, laat dan liefde en respect zien. Wilt u vergeving, vergeef dan uzelf en anderen.

9. Plan wekelijks gezinstijd in. Prik elke week minstens een ochtend, middag, avond of hele dag waarop alle gezinsleden samen plezier maken. Doe om beurten een voorstel voor de volgende keer. 

10. Houd contact. Koop een stapeltje ansichtkaarten en leg ze binnen handbereik voor als u in de stemming komt. E-mailkaarten zijn ook een mooie manier om een vriend te verrassen. Op internet vindt u volop sites met kaarten voor bijna elke gelegenheid. Een onverwacht kaartje bij de e-mail kan iemands dag helemaal opfleuren. 

11. Lever kritiek op gedrag, niet op de persoon. Als iemands gedrag u van streek maakt, zeg dan iets simpels als: 'Als jij (wat iemand ook doet) doet, dan voel ik (wat u ook voelt)', en wacht op een antwoord. Ook al is een eerste reactie vaak dat mensen zichzelf verdedigen, toch zullen veel mensen wanneer ze merken dat iemand last heeft van hun gedrag, proberen dat gedrag te veranderen, vooral als ze waarde aan de relatie hechten.

12. Zeg snel 'dank je wel'. Zeg ook snel 'het spijt me'.

13. Plan voor elke week een gezamenlijk uitje met uw partner en houd u daaraan. Neem de tijd voor jullie twee samen, zonder afleiding als smartphone en televisie en zonder kinderen. Ga naar uw lievelingsrestaurant. Ga wandelen. Ga naar een concert of festival. Zorg dat u op een uitje lichamelijk, sociaal, intelectueel, geestelijk, emotioneel en romantisch contact met elkaar hebt.

14.  Houdt uw advies voor u. Mensen klagen vaak over dingen in hun leven, maar zijn niet altijd op zoek naar oplossingen, eerder naar een luisterend oor. Zorg dat u alleen advies geeft als daar uitdrukkelijk om gevraagd wordt. 

15. Herhaal voor uzelf elke dag zo vaak als nodig: waar ben ik? Hier. Hoe laat is het? Nu. Laat het verleden achter u. Een hoofd vol oude ervaringen - vooral als die onprettig zijn - gaat ten koste van de energie en productiviteit die u vandaag nodig hebt. 

Deze tips zijn afkomstig uit het boek 'Rust in je hoofd' van Donna Smallin.