Droge ogen door onvoldoende traanvocht

Alsof er een vuiltje in uw oog zit

Wanneer de verwarming of juist de airconditioning staat te loeien, kunt u last krijgen van geïrriteerde, tranende ogen. Het voelt alsof er een zandkorreltje in zit, maar dat is niet te vinden. Waarschijnlijk heeft u dan last van droge ogen. Dit probleem komt vaak voor onder contactlensdragers, maar ook bij mensen die veel beeldschermwerk doen.

Droge ogen zijn niet prettig. Ze gaan gepaard met allerlei klachten: jeuk, pijn, steken, roodheid, irritatie, druk, branderigheid. U kunt ook gevoeliger zijn voor licht, wazig zien en ’s morgen bij het opstaan vastgeplakte oogleden hebben.

​Reflextranen

Het lijkt misschien onlogisch, maar mensen met droge ogen krijgen vaak ook te maken met tranende ogen. U huilt dan zogenaamde reflextranen. Deze tranen hebben een andere samenstelling dan het traanvocht en blijven niet op het oog liggen. Ze helpen dus niet om het oog te bevochtigen, maar lopen meteen over uw wangen.

Traanfilm

Hoe komt u aan droge ogen? De ogen hebben een vochtige beschermlaag nodig tegen uitdroging en vuiltjes en om scherp te kunnen zien. Slijmvliezen en traanklieren maken dit vocht aan. Elke keer als u knippert, verdelen de oogleden het over uw oog, zodat er een dun laagje ontstaat: het traanfilm.

Dit traanfilm bestaat uit drie bestanddelen die elk hun eigen functie hebben. Van buitenaf gezien eerst een olieachtige laag, die snelle verdamping van het traanvocht voorkomt. Dan volgt er een waterachtige laag die het oog schoonspoelt. Daaronder bevindt zich een slijmachtige laag die zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de waterachtige laag. 

​Te weinig goed traanvocht

Verdampt het traanvocht te snel, maakt u er te weinig van aan of produceert u onvoldoende van één van de drie bestanddelen, dan krijgt u droge ogen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

  • Slecht functionerende talgkliertjes als gevolg van ouderdom, contactlenzen dragen, een ooglidrandontsteking of een andere ooglidafwijking.
  • Een bindvliesaandoening, oogziekte of vitamine A-gebrek, waardoor u te weinig van het slijmachtige laagje aanmaakt.
  • Medicatie en hormonale veranderingen zoals de overgang kunnen ervoor zorgen dat u minder traanvocht produceert.
  • Een aandoening van de traanklier of een afweerreactie tegen de traanklier, bijvoorbeeld het syndroom van Sjögren, die de productie van traanvocht vermindert.
  • Te weinig of niet goed genoeg knipperen. Dat gebeurt bij veel mensen automatisch als ze lezen of computeren.
  • Met halfopen ogen slapen.
  • Bepaalde omgevingsfactoren, bijvoorbeeld een droge lucht door verwarming of airconditioning, rook, stof, contactlenzen, fietsen in de wind.
  • Diabetici, ouderen en mensen die een laserbehandeling hebben ondergaan, krijgen ook vaker droge ogen.

Voorkom irritatie

Is er een aanwijsbare oorzaak voor de droge ogen, zoals een aandoening of oogontsteking, dan moet die eerst aangepakt worden. Vaak is niet duidelijk waardoor u droge ogen heeft. Dan is de behandeling gericht op het verlichten van de symptomen.

Zorg ervoor dat u genoeg knippert en de luchtvochtigheid in huis op peil blijft, eventueel met behulp van een luchtbevochtiger of bakjes water aan de radiatoren. Probeer airco’s en blowers te vermijden en wrijf niet in uw ogen. Op de fiets of als het waait een goed afsluitende bril dragen, kan voorkomen dat de tranen over uw wangen biggelen.

Kunsttranen

De huisarts kan indien nodig kunsttranen voorschrijven in de vorm van druppels, gel of zalf. Deze mag u zo vaak en zo lang als u dat nodig vindt toepassen. Er zijn varianten met conserveermiddel en zonder. Sommige gebruikers krijgen namelijk juist geïrriteerde ogen van conserveermiddelen. Bepaalde conserveermiddelen gaan niet goed samen met contactlenzen.

Bij ernstige droge ogen kan een arts ook het afvoerkanaaltje waardoor tranen normaal worden afgevoerd (tijdelijk) dichtmaken. Het traanvocht blijft dan langer op het oog drijven.

4 Comments

Door Jojo (niet gecontroleerd) op ma, 24-2-2020 - 18:10

@Heike, zorgen voor de juiste voedingsstoffen. Misschien oogoefeningen. Soms een scheefstand van de atlas. Atlascorrectie kan spanning van de ogen afhalen.

Door Theo Kersten (niet gecontroleerd) op zo, 23-2-2020 - 14:04

Gebruik op voorschrift oogarts al jaren de oogdruppels Vidisic Carbogel carboneer E.D.O. 0,6 ml ooggel voor froge ogen.

Door Heike De Clerck (niet gecontroleerd) op wo, 13-4-2016 - 18:16

Ik ben nog maar 13 en ik heb denk ik nu al verslechterende ogen ,wat moet ik doen?

Door Christa (niet gecontroleerd) op vr, 5-9-2014 - 17:21

Pas op met het merk Alcon oogdruppels want het kan extreme hoofdpijn veroorzaken.