Lichtflitsen en vlekken

Vorige week, na het sporten, zag ik ineens drie kwartier lang lichtflitsen en vlekken. Ik schrok er behoorlijk van, maar het ging vanzelf weer over, dus ik ben niet naar de huisarts gegaan. Toch maak ik me wel een beetje zorgen. Ik ben een vrouw van 43 jaar, sport veel en ben gezond. Wat kan dit geweest zijn?
Anoniem

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Dat hangt ervan af: gaat het om één oog of om allebei? Zag u de lichtflitsen en vlekken in één oog, dan zit de oorzaak in het oog zelf en is het verstandig om zo snel mogelijk naar de (huis)arts te gaan. Lichtflitsen en troebele of zwarte vlekken kunnen het gevolg zijn van het loslaten van het netvlies. Daar moet u snel bij zijn. Een netvliesloslating kan leiden tot blindheid aan het oog. De verschijnselen kunnen ook de voorbode zijn van netvliesloslating.

Ziet u zwarte vlekken of andere ‘rare dingen’ (zoals lichtflitsen) met beide ogen, dan moet u het meer zien als een soort duizeligheid maar dan met het gezichtsvermogen. Zo na het sporten zou ik denken aan een wat lage bloedsuiker als oorzaak. Verder kunt u lichteffecten zien bij migraine, maar daar hoort ook dreunende hoofdpijn bij.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!