Scherp zicht op de weg: wat je moet weten

Veilig rijden op ieder moment

Man met zonnebril op achter het stuur van een auto
Getty Images

Goed zicht is essentieel voor een veilige verkeersdeelname. Een kind dat achter een geparkeerde auto vandaan schiet, een scooter die plotseling verschijnt of een onverwachte schittering die je verblindt. Als je niet goed ziet is het lastig om in te spelen op onverwachte verkeerssituaties. Vier tips voor scherp zicht op de weg.

Wereldwijd wordt meer dan 5 procent van de verkeersongelukken veroorzaakt door slecht zicht. Je realiseert het je misschien niet, maar meer dan 90 procent van alle benodigde informatie in het verkeer wordt verzameld door je ogen, zo blijkt uit het Veilig op Weg onderzoek van Pearle Opticiens (augustus 2022). Scherp zicht is essentieel om verkeersborden te lezen, de afstand tot andere voertuigen - of fietsers - in te schatten, te zien of het verkeerslicht van kleur verandert en om in te kunnen spelen op onverwachte verkeerssituaties. Veilig invoegen, van rijbaan wisselen... het is allemaal een stuk lastiger wanneer je zicht niet optimaal is.

Het belang van goed zicht in het verkeer

Uit datzelfde onderzoek bleek dat eén op de vijf automobilisten en elektrische fietsers  geen scherp zicht achter het stuur heeft, ook niet met een bril op of lenzen in. Hiermee creëren zij een onnodig en te voorkomen gevaar voor zichzelf en voor andere verkeersdeelnemers. Ook de overige cijfers uit het onderzoek liegen er niet om: maar liefst een kwart van de automobilisten ervoer het afgelopen jaar gevaar in het verkeer vanwege slecht zicht. En hoewel ruim 80 procent van de respondenten aangeeft dat rijden zonder bril gevaarlijk is wanneer de bestuurder deze nodig heeft, gaf een kwart van de bestuurders gelijktijdig toe wel eens zonder zichtoplossing achter het stuur te kruipen. Levensgevaarlijk!

Tip 1: laat je ogen iedere 2 jaar checken

Geen overbodige luxe dus, dat de Europese economische commissie van de Verenigde Naties in 2020 met een intentieverklaring kwam om wereldwijd het zicht van verkeersdeelnemers te verbeten. Met de juiste oogzorg kan een deel van al die verkeersongelukken namelijk voorkomen worden. Want zelfs als je ogen maar een klein beetje achteruit zijn gegaan, kan dat al invloed op je rijvermogen hebben. Zorgelijk dus dat uit het onderzoek van Pearle ook blijkt dat één op de drie automobilisten te lang wacht met het laten checken van hun ogen. Oogarts Niels Crama zegt hierover: "Vaak merken mensen pas dat ze beter kunnen zien als ze een oogmeting laten doen. Het dragen van de juiste bril of contactlenzen komt de verkeersveiligheid absoluut ten goede." Je sterkte gaat vaak achteruit zonder dat je het zelf merkt, daarom is het advies om elke 2 jaar je ogen te laten checken. Zorg dus dat je veilig de weg op gaat, en maak snel een afspraak voor een oogmeting bij Pearle Opticiens, óók als je twijfelt of geen klachten hebt.

Tip 2: Houd altijd een zonnebril bij de hand

Uit het Pearle onderzoek blijkt dat de helft van de automobilisten wordt verrast door de laagstaande zon. De zon is het meest hinderlijk wanneer zij hoog genoeg boven de horizon staat om helemaal zichtbaar te zijn en laag genoeg om onder je zonneklep van je auto door te schijnen. Door het felle tegenlicht wordt het moeilijker om weggebruikers goed van elkaar te kunnen onderscheiden, en lastig om verkeersborden en de wegbelijning goed te zien. Aan het begin van de herfst, het einde van de winter en het begin van de lente staat de zon laag aan de hemel tijdens de ochtend- (tussen 6.30 en 9.30 uur) en avondspits (tussen 15.30 en 19.00 uur), wanneer het dus druk op de weg is.  Verblind worden door de zon levert natuurlijk gevaarlijke situaties op. Het advies is dus: zorg dat je altijd een zonnebril bij de hand hebt, ook op een bewolkte dag. Eén op de drie Nederlanders heeft  geen zonnebril in de auto liggen. Van de zonnebrillen die wel standaard in de auto liggen, heeft slechts één op de vijf gepolariseerde glazen. Gepolariseerde glazen beschermen je ogen tegen vervelende, soms zelfs gevaarlijke lichtreflectie en dragen supercomfortabel, in én buiten de auto. Hier lees je er alles over.

Nog beter: Roadview-glazen

Ook de speciale Roadview-glazen van Pearle Opticiens beschermen tegen schittering en zorgen voor goed zicht op de weg, maar de techniek werkt net even anders. Roadview-glazen nemen die hinderlijke schittering weg op gladde oppervlakten zoals water, glas, sneeuw of een glad wegdek. Bovendien geef je je ogen rust, waardoor je minder hoeft te knijpen en je zicht perfect is. De Roadview-glazen verhogen bovendien je diepteperceptie én hebben een contrastverhogende werking. Hierdoor heb je ook beter zicht bij mist en tot wel 56 procent beter zicht bij laagstaande zon. Deze glazen passen in vrijwel elk montuur en zijn ook op sterkte verkrijgbaar. Bij Pearle heb je keuze uit een ruim assortiment. Kies bijvoorbeeld voor een stijlvolle Ray-Ban zonnebril voor tijdens het autorijden of voor een montuur van Polaroid. De Pearle opticien adviseert je graag over jouw perfecte autobril. En laat die bril dan vooral in je auto liggen, dan heb je hem altijd bij de hand.

RoadViewglazen
Pearle


Tip 3: Rij ook 's avonds en 's nachts met een bril

Zeker nu het weer vroeg donker wordt, zit een ongeluk in een klein hoekje. Mensen dragen vaak donkere kleding en zijn daardoor slecht zichtbaar. En in de schemering is het soms toch al lastig om verkeerssituaties goed in te schatten. Een nachtbril met kan dan uitkomst bieden. Zo'n bril zorgt dat je zo’n 56 procent minder last hebt van verblinding in het donker. Hierdoor zijn koplampen van het tegemoetkomend verkeer minder hinderlijk en kun je diepte beter inschatten. Je ziet meer contrast en je ziet de strepen op de weg beter. Maak een afspraak bij Pearle en ontdek zelf het effect van een nachtbril.

Nightview
Pearle

Tip 4: Probeer de Night & Day glazen van Pearle

Ga je voor gemak? Bij Pearle Opticiens hebben ze de nieuwste technologie Night & Day glazen. Deze glazen zorgen voor scherp zicht onder alle lichtomstandigheden. Je hoeft hierbij dus niet meer te kiezen tussen een gewone bril en een nachtbril, want je hebt altijd scherp zicht, aangepast op jouw persoonlijke situatie. Lees hier meer over de voordelen van deze techniek.

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Pearle Opticiens.