Test jezelf op natte MD

Doe de Amslertest

Oogaandoeningen ontstaan soms sluipend. Langzaamaan verslechtert je zicht, maar je kunt maar moeilijk herinneren wanneer het begon. Snelle actie voorkomt vaak leed. Met de Amslertest test je je ogen op natte maculadegeneratie.

Wanneer jouw gele vlek of macula beschadigd raakt, spreken we van maculadegeneratie (MD). De macula is het punt in je oogbol waar je scherp mee kan zien. Hierdoor kun je in het midden van je zicht (centrale zien) steeds onduidelijker zien, terwijl je er omheen (perifere zien) wel scherp ziet. Ook merk je dat je steeds meer licht nodig hebt om iets duidelijk te kunnen zien.

Natte en droge MD

Er bestaan twee vormen: Droge en natte MD. Het verloop van droge MD is heel langzaam. Je centrale zien wordt heel langzaam waziger. Vaak heb je met beide ogen evenveel last van droge MD.

 

Een ernstigere vorm is natte MD. Hierbij kan het zicht veel sneller achteruit gaan. Je ziet niet alleen onduidelijk, maar je beeld raakt ook vertekend. Je ziet ineens een knik in een kozijn of in de regels van een boek. Natte MD openbaart zich meestal in één oog tegelijk. De vervormde beelden die door het zieke oog worden waargenomen, worden meestal door het gezonde oog gecorrigeerd. Het is daarom belangrijk beide ogen te testen op mogelijke aanwezigheid van natte MD. Dit kan met behulp van de Amslertest.

 

 

 

(dubbelklik op de afbeelding om deze te vergroten)

Hoe werkt de Amslertest?

 • Draag je gewone bril of lenzen.
 • Houd het raster op 30 centimeter van het gezicht.
 • Bedek één van de ogen met de hand.
 • Kijk met het andere oog strak naar het middelpunt van het raster.
 • Kijk goed naar wat er gebeurt:
  - Zie je golvende lijnen of vervormingen?
  - Verschijnen er zwarte of vage vlekken?

  Ga bij verstoord zicht zo snel mogelijk naar de huisarts.

Bij een vroegtijdige opsporing en behandeling kan het nog aanwezige gezichtsvermogen in een deel van de gevallen behouden worden. Herhaal de Amslertest dus regelmatig en zorg dat je de signalen van natte LMD herkent.