Wat doen tegen geïrriteerde, rode oogleden?

Mijn man, 58 jaar oud, verder gezond, heeft steeds vaker last van geïrriteerde rode oogleden; vaak zitten er wat korstjes en schilfers op. Wat kan hij eraan doen?
Mieke

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Vervelend, maar het is vooral een zaak van extra onderhoud. Je noemt het blefaritis, een moeilijk woord voor ontstoken oogleden. Het wordt veroorzaakt door huidbacteriën die zich voeden met talg die wordt afgescheiden door de kliertjes van Meibom. Dit zijn vetkliertjes op de rand van je ooglid die ervoor zorgen dat de traanfilm op je oog een vettig bovenlaagje krijgt zodat het traanvocht minder verdampt.

Als er te veel bacteriën bij die kliertjes komen, dan breken ze talg af tot irriterende stoffen (vetzuren); de kliertjes reageren door meer talg aan te maken en dus nog meer voedsel voor de bacteriën, die zich weer extra vermenigvuldigen. Zo kom je in een vicieuze cirkel. Als de bacteriën de overhand krijgen, komt er ook minder talg waar het wezen moet. Dan krijg je een slechte traanfilm en daardoor droge, geïrriteerde ogen, die dan weer extra waterig gaan tranen. Kortom: de balans is weg en je hebt veel last van je ogen.

De remedie bestaat uit het goed schoonhouden van je oogleden met wattenstokjes met een mengsel van babyshampoo en water, in verhouding van één op drie. Zijn de ogen erg korsterig, dan kun je beginnen met een washandje met warm water. Lukt het allemaal niet, dan kan de huisarts een zalfje of gel met antibiotica voorschrijven; soms worden ook antibioticapillen voorgeschreven.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!