Nog veel misverstanden over zorgverzekeringen

Consumenten kunnen in de maand december overstappen van zorgverzekeraar. Ondanks de stijging van het aantal overstappers in de afgelopen jaren zijn er toch nog veel consumenten die dit niet doen. De voornaamste redenen hiervan berusten op misverstanden. De hoogste tijd dus om deze misverstanden weg te nemen.

‘’Ik zit goed waar ik nu zit’’

Het overgrote deel van de consumenten denkt goed te zitten bij zijn huidige verzekeraar. Dit kan soms het geval zijn, maar vaak komt u er pas achter of u goed zit zodra u daadwerkelijk gebruik maakt van uw zorgverzekering. Zorgverleners waar u gebruik van wil maken maar niet zijn aangesloten bij uw zorgverzekeraar of gedeeltelijke vergoedingen zijn vaak zaken die niet prettig zijn.

De zorg verandert en ook uw zorg verandert. Zes jaar geleden had u misschien wel andere wensen en behoeften dan dat u nu heeft. U betaalt bijvoorbeeld nog steeds voor de dekking voor kraamhulp terwijl u die nu niet meer nodig heeft.

Overstappen loont!

De premies van zorgverzekeraars wijzigen ieder jaar. Zorg die vanuit de basisverzekering vergoed wordt, is voor iedereen gelijk. Deze vergoedingen worden jaarlijks vastgelegd door de overheid.  Het vaststellen van de premies wordt ieder jaar gedaan door de zorgverzekeraar. Hierdoor ontstaan premieverschillen tussen zorgverzekeraars. Deze premieverschillen zijn fors en kunnen in 2015 wel oplopen tot 240 euro per jaar. Het jaarlijks vergelijken en overstappen van zorgverzekering loont dus!

‘’Via het collectief van mijn werkgever krijg ik hoge kortingen’’

Een collectiviteitskorting die u krijgt via uw werkgever is vaak 10 procent op uw basis- en aanvullende verzekering, wat erg aantrekkelijk klinkt. Waar u rekening mee moet houden is dat premieverschillen tussen zorgverzekeraars groter kunnen zijn dan die 10 procent.

Voorbeeld: uw werkgever is aangesloten bij verzekeraar X. Deze verzekeraar X vraag 100 euro voor de basisverzekering. Uw werkgever biedt u een korting van 10 procent op de basis- en aanvullende zorgverzekering. De hoogte van uw premie is dus 90 euro per maand inclusief de 10 procent korting.

Verzekeraar Y biedt u exact dezelfde basisverzekering voor 80 euro per maand zonder die korting. Bij verzekeraar Y betaalt u dus voor dezelfde verzekering geen 90 euro maar 80 euro per maand. Dit komt uit op een besparing van 120 euro per jaar. Werkgeverscollectieven hoeven dus niet perse goedkoper te zijn.

‘’Zorgverzekeraars kunnen mij weigeren’’

Het hebben van een basiszorgverzekering is verplicht in Nederland. Zorgverzekeraars zijn hierdoor verplicht iedereen te accepteren voor de basisverzekering. Verder mogen zorgverzekeraars ook geen andere premies vragen aan mensen die meer zorg nodig hebben dan anderen. Wat betreft de basiszorgverzekering is het dus niet mogelijk dat u niet geaccepteerd wordt.

Voor de aanvullende verzekeringen geldt een andere regelgeving. Bij aanvraag van een uitgebreide aanvullende verzekering kan de verzekeraar ervoor kiezen u een aanvullende vragenlijst in te laten vullen. Op basis van de uitkomsten van deze vragenlijst besluit de verzekeraar of hij u accepteert of niet. Door middel van deze vragenlijst is de verzekeraar in staat om een beeld te schetsen van u. Wat betreft minder uitgebreide aanvullende verzekeringen hoeft u vaak helemaal geen vragenlijst in te vullen. Bij tijdige aanvraag van een aanvullende verzekering weet u zeker dat u geaccepteerd bent.

‘’Bij overstap van zorgverzekeraar kan ik niet meer terecht bij mijn zorgverlener’’

De keuzevrijheid van zorginstellingen hangt af van de gekozen basisverzekering. Hierin wordt een onderscheid gemaakt in:

  • Budget polis: u kunt maar bij een beperkt aantal zorgverleners terecht. Deze zorgverleners hebben afspraken met de desbetreffende zorgverzekeraar.
  • Naturapolis: u heeft een ruime keuze uit zorgverleners waar de zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt.
  • Restitutiepolis: u mag zelf kiezen van welke zorgverlener u gebruik maakt.

De keuzevrijheid van zorgverleners heeft dus niets te maken met de zorgverzekeraar maar het type basisverzekering dat u kiest. Het is daarom handig om vooraf te kijken wat u aan zorg nodig denkt te hebben. Als het u niets uit maakt bij welke zorgverlener u terecht kan, kies dan voor een budget polis. Maar wilt u juist wel zelf kunnen kiezen naar welke zorgverlener u gaat? Kies dan voor een restitutiepolis.

Vergelijk, en bespaar op uw zorgverzekering!

Het vergelijken en overstappen van zorgverzekeraars kunt u zeer eenvoudig doen op onze website.

De premieverschillen zijn het aankomend jaar fors en kunnen oplopen tot honderden euro’s per jaar. Binnen een paar minuten ziet u welke zorgverzekering het beste bij u past. Uw nieuwe zorgverzekeraar zegt bovendien de oude op. Geen administratieve rompslomp dus!

4 Comments

Door groeneveld (niet gecontroleerd) op do, 11-12-2014 - 18:02

waarom wordt bij de vergelijking van a.v.van zorgverzekeraars bij
Stad Holland de allerduurste van deze verzekeraar als voorbeeld genomen.
Stad Holland is helemaal niet zo duur.
Heeft diverse goede aanvullende verzekeringen.

Door Patricia (niet gecontroleerd) op do, 11-12-2014 - 14:22

Het probleem dit jaar is, dat veel budget/basisverzekeringen je verplichten om je aan te sluiten bij de Nederlandse apotheek, de internet apotheek dus.Het feit is dat ze na aansluiting, je doodleuk mededelen dat ze per receptregel en per bezorging (verplichte bezorging)€ 6,10 rekenen + een eerste bezorging toeslag, krijg je bovenop je eigen risico nog eens een verkapte verhoging. Bovendien is mijn huisarts er fel op tegen, aangezien zij het overzicht kwijt raakt met wat de patiënt gebruikt en toekomstige benodigde medicijnen, want er schijnt veel mis te gaan bij een internet apotheek. Weer terug gegaan naar een andere polis dus, minus een aanvullende. Die is de laatste jaren ternauwernood gebruikt.

Door Marijke (niet gecontroleerd) op do, 11-12-2014 - 11:17

Wat ik heel erg misleidend vind, zijn de drie basisverzekeringen. Een basisverzekering het woord zegt het al is 1 basis en niet 3 soorten basis. Ter vergelijking ik heb voeten waarop ik sta, de basis en dat is niet veranderbaar, hooguit door protheses.
Wat ronduit slecht is, is de nieuwste reclame-uiting van Achmea, Independer is Achmea en claimt, de naam zegt het al onafhankelijk te zijn en raadt vervolgens 1 van de 24 fancynamen(verzekeraars) aan onder de koepel van Achmea. Wanneer houdt dit soort bedrog op??

Door C. Schults (niet gecontroleerd) op do, 11-12-2014 - 09:39

Ik vulde in dat ik tandartszorg wil voor 750 euro. De "beste" 3 gaven slechts tot 500 euro, na de vergelijking. Ik wilde mijn eigen met wel 750 euro toevoegen en kreeg daarbij opmerking, dat die verzekering (PMA) een lagere vergoeding geeft dan ik gevraagd had. Vreemd.