Omgaan met rouw tijdens de feestdagen: 3 tips

Getty Images

Tijdens de feestdagen is het gemis van een overleden dierbare vaak extra groot. De lege plek aan tafel wordt nog meer zichtbaar en de pijn van het verlies daarmee ook. Deze 3 tips helpen je tijdens deze dagen bij het rouwproces.

Iedereen rouwt op zijn eigen manier en er is dan ook niet één tip die past bij iedereen. Gelukkig kun je het helemaal eigen maken. Sommige mensen hebben baat bij een gesprek, anderen willen liever luisteren naar de gesprekken van anderen aan tafel. Vul daarom de onderstaande tips in op je eigen manier of kijk samen met je naasten naar wat je zou kunnen en vooral willen doen. 

Speciaal moment

Plan tijdens de feestdagen een speciaal moment met je naasten om de overleden dierbare te herdenken. Dit kan een bezoek aan de begraafplaats of de plek waar de as is uitgestrooid zijn, maar ook een plaats waar je graag samen kwam. Misschien heb je een speciaal hoekje in huis waar je samen een kaarsje aan kan steken, kun je een stukje tekst met een speciale betekenis voordragen of samen naar een speciaal nummer luisteren. Het hoeft niet groots te zijn. Op die manier is degene die je mist toch een beetje aanwezig.

Zorg voor rust en plan niet te veel

Rouwen kost heel veel energie. Vraag niet teveel van jezelf door alle dagen helemaal vol te plannen en zorg voor genoeg rustmomenten. Geef je emoties tijdens die rustmomenten de ruimte om te zijn. Soms betekent dat dat je moet schrappen, door bijvoorbeeld alleen bij het diner aanwezig te zijn en niet bij de rest van de avond. Je grenzen zijn extra kwetsbaar, bewaak ze dus goed. 

Bestellen of uitbesteden

Misschien zie je er ontzettend tegenop om nog inkopen te doen voor het kerstdiner. Bedenk dat je ook online kan bestellen, zowel de boodschappen als eventuele kerstversiering. En wellicht heb je naasten die je een handje willen helpen bij de (kerst)inkopen. 

Bron: AD.nl
 

Auteur