Uitvaart kan duizenden euro’s goedkoper

Getty Images

Journalist Marieke Henselmans wijst in haar nieuwe boek iedereen de weg naar een mooie uitvaart voor elk budget.

Voor de duidelijkheid: het gaat Henselmans juist niet om het geld. Ze heeft dan wel naam gemaakt met bespaarboeken en scheurkalenders, maar ze heeft haar boek ‘Laat je niet kisten door de commercie, niet geschreven om uit te leggen hoe je de uitvaart zo zuinig mogelijk regelt.

,,Juist niet. Want daar gáát het niet om. Maar de uitvaartbranche speelt heel erg in op het gevoel: ‘Duur is goed’. Daar wil ik graag iets tegenoverstellen”, aldus Henselmans. Ze sprak voor haar boek tientallen nabestaanden en wat blijkt? De meest waardevolle herinneringen zitten juist in die kleine, persoonlijke zaken. Zoals een zelfgemaakte lijkwade in plaats van een peperdure kist.

Henselmans: ,,Het gaat mij om warmte, liefde en originaliteit. Als je daarvoor kiest, maakt dat de uitvaart veel mooier en ben je nog goedkoper uit ook.” Daarom maakte ze ook een praktisch werkboek dat helpt bij het op een rijtje zetten van alle zaken die je rondom een uitvaart moet regelen.
Handig, want nabestaanden zijn aangedaan en moeten toch in korte tijd veel en dure beslissingen nemen. Daarom staat er in het werkboek boek een stappenplan en de tip om juist niet meteen de verzekering of uitvaartondernemer te bellen. Neem liever even de tijd om enkele offertes te vergelijken, bijvoorbeeld op uitvaartmarkt.nl

Die uitvaartverzekeraars komen er in het boek van Henselmans niet goed vanaf. ,,Die hebben hun geld al verdiend. Hoe minder ze daarna doen, des te meer ze verdienen”, stelt de journalist. Zo keerde Yarden jarenlang te weinig uit, ondanks een uitspraak van de rechter.
Kleinschaligere uitvaartondernemers hebben volgens Henselmans vaak meer te bieden. ,,Daarom heb ik dit boek opgedragen aan alle mensen die hun werk goed doen. Want die zijn er in de uitvaartbranche gelukkig ook. En dat zijn niet de duurste!”

Tips voor het regelen van een uitvaart die past bij je budget:
1 Wacht niet tot er een sterfgeval is
Denk nu vast na over de wensen, wie kan helpen bij het verwezenlijken daarvan én maak een inschatting van de kosten. www.uitvaart.nl kan daarbij helpen
2 Check of er een verzekering is en zo ja, wat voor één
Al verzekerd? Kijk dan naar de dekking. Valt die tegen? Soms is afkoop mogelijk.
3 Durf te vragen
Vraag naar mogelijkheden, kosten én alternatieven. U bent een betalende klant.

Meer lezen? Laat je niet kisten door de commercie is hier te bestellen

LET OP: Met actiecode 'Plus18'  krijgt u nu €2,50 korting op bespaarboeken.nl

Auteur