Praten over je uitvaart: waarom eigenlijk niet?

Getty Images

Praten over de uitvaart van onszelf of onze naasten – veel mensen vinden dat lastig. We denken liever niet na over het afscheid, we leven tenslotte nu! Toch is dat jammer, want praten over de wensen die we voor onze uitvaart hebben, levert vaak bijzondere gesprekken op en brengt ons dichter bij elkaar.

Als je midden in het leven staat, is een gesprek over je uitvaart waarschijnlijk wel het laatste waar je op zit te wachten. Maar ja, wat is dan wel het juiste moment? En bestaat er wel zoiets als ‘het juiste moment’? 

Een bijzonder gesprek

Praten over je uitvaartwensen, tja, waarom zou je eigenlijk? Aan de andere kant… waarom zou je eigenlijk niet? Zowel voor jezelf als voor je naasten is het geruststellend om te weten hoe jouw wensen eruitzien. Daarnaast is het fijn om nu al aan je naasten te vragen wat zij mooi en belangrijk zouden vinden. Uiteraard gaat het om jouw uitvaart, maar het gaat ook om de herinneringen waarmee je naasten straks verder moeten. Vaak blijkt dat een afscheid dat helemaal past bij de overledene enorm helpt bij de verwerking van het verlies. Door je gedachten en wensen daarover nu al met je naasten te bespreken, zorg je ervoor dat zij weten hoe jij van je afscheid een persoonlijk afscheid wil maken. 

Hoe te beginnen?

Eigenlijk is elke aanleiding goed. Zo is bijvoorbeeld een uitvaart die je onlangs hebt bijgewoond een prima startpunt voor een goed gesprek. Misschien vond je het een heel mooi afscheid, of vond je het juist een beetje te plechtig. Door daar samen over te praten, ontdek je van elkaar wat je belangrijk vindt. Zo’n gesprek kan je bovendien op nieuwe ideeën brengen: misschien las je zoon onlangs wel een artikel over een begrafenis in een natuurgebied. Of woonde je dochter een indrukwekkend afscheid van een oud-collega bij - in een voetbalstadion. 
Een bijzonder liedje op de radio kan ook een goed startpunt voor een gesprek over afscheid zijn. Veel mensen hebben een nummer of een muziekstuk waarvan ze al jaren weten dat dát tijdens de uitvaart moet worden gedraaid. Maar weten jouw geliefden ook waarom juist dat liedje zo bijzonder voor je is? En weet je dat eigenlijk wel van hen? Vraag er eens naar als je kind of je partner, je zus of je broer het over een speciaal liedje heeft. 

Een bijzondere plek

Een afscheid wordt niet alleen persoonlijk door verhalen en gedeelde herinneringen. Ook de meer praktische keuzes die iemand maakt, spelen een belangrijke rol. Denk alleen al aan de locatie van het afscheid: het is allang niet meer zo dat elk afscheid in het uitvaartcentrum plaatsvindt. Een afscheid in een knusse theaterzaal, in een gezellige sportkantine, op een boot, in de stamkroeg, op het strand, in het bos, langs de rivier – steeds meer mensen kiezen voor dit soort bijzondere locaties. Het gaat meestal om locaties die iets zeggen over degene die er niet meer is en die tegelijkertijd de ruimte bieden om het leven te vieren. Als je ook allang zo’n bijzondere plek in gedachten hebt, kun je dat voor je naasten extra waardevol maken als je hen nu al meeneemt naar deze plek. Als je nog niet weet welke locatie het moet worden, kun je dat ook sámen bepalen. Op die manier creëer je samen dierbare herinneringen voor later. 

Bespreek uw wensen met een buitenstaander

Je kunt je uitvaartwensen natuurlijk ook met een buitenstaander bespreken.


 

Auteur