Koester uw herinneringen

Getty Images

Voor de een zijn alle warme en dierbare herinneringen al genoeg, de ander voelt juist de behoefte om op een bijzondere manier vorm te geven aan al die herinneringen. Vormgeven aan herinneringen kan op allerlei manieren. PlusOnline licht er vijf uit.

Bij het rouwproces horen ook alle herinneringen die u aan uw dierbare hebt. Hoe iemand daarmee omgaat, is heel persoonlijk, net als het rouwproces zelf. Gun uzelf en uw naasten daarom de ruimte en de tijd om dat proces op een eigen manier te doorleven. Voor rouwen bestaat geen script, voor het koesteren van herinneringen ook niet. 

Herinneringsdeken

U herkent het vast: dat ene lievelingshemd, die ene sjaal, of die broek waarin u uw dierbare wel kon uittekenen. Van zulke kledingstukken kunt u iets bijzonders laten maken. U kunt daarbij denken aan een warme plaid, aan een zacht kussen, een bijzondere tas, een uniek textielschilderij. Als u online zoekt naar termen als ‘herinneringsdeken’ of ‘troostkleed’ vindt u diverse ateliers die hierin zijn gespecialiseerd. 

Schrijven

Schrijven heelt, wordt weleens gezegd, en dat is niet voor niets. Schrijven is dan ook een veelgebruikte manier om met groot verdriet om te gaan. U hoeft daar absoluut geen groot schrijver voor te zijn, het gaat er juist om dat u opschrijft wat u bezighoudt. Misschien zijn er nog dingen die u had willen zeggen, misschien wilt u uw dierbare op de hoogte houden van hoe het nu met u gaat, misschien wilt u uw mooiste herinneringen nog eens doorleven. Koop een mooi notitieboek en schrijf het van u af. En weet u niet goed hoe te beginnen, zoek dan online eens op ‘rouw’ en ‘schrijven’. U vindt er veel tips en hulp van lotgenoten. 

[ITEMADVERTORIAL]

Een herinneringenboek

Vraag uw naasten, en zeker ook verre vrienden en oude kennissen om hun herinneringen aan uw dierbare op papier te zetten. Dat hoeft niet per se in de vorm van een verhaal, maar het kan ook met foto’s, tekeningen of een muzieklijstje. Door al die herinneringen later samen te voegen in een groot boek, creëert u een mooi, veelzijdig en intiem aandenken aan uw dierbare. 

Sieraden

Sieraden kunnen een heel krachtige herinnering zijn. U kunt het lievelingssieraad van uw dierbare dragen, maar u kunt ook een speciaal herinneringssieraad laten maken, waarin u iets symbolisch laat verwerken. Voor de een is dat een klein beetje as, voor de ander is dat een bepaald symbool of een bijzondere steen. Omdat u een sieraad altijd bij u draagt, draagt u ook uw dierbare altijd bij u. En dat is een fijn gevoel. 

Een gedenkhoekje

Even een kaarsje voor iemand aansteken kunt u ook gewoon in uw eigen huis doen. Een speciaal hoekje, met een paar foto’s, lievelingsbloemen, een object dat u herinnert aan een fijne vakantie, een mooi windlicht of een unieke kandelaar. Als u wilt, kunt u er ook nog een bijzondere pot plus een notitieboekje en een pen bij neerleggen, zodat u uw dierbare kleine briefjes kunt blijven schrijven. 

Auteur