11 kooptips voor aanschaf van een tweedehands auto

Getty Images

Bent u van plan om een tweedehands auto te kopen? Hier zijn elf tips om rekening mee te houden als je een occasion uitzoekt.

1. Doel

Ben je op zoek naar een betrouwbare en betaalbare tweedehandsauto, vraag jezelf dan eerst af waarvoor je hem gaat gebruiken. Een boodschappenwagentje is bijvoorbeeld alleen handig als hij een ruime achterklep heeft en een laadvloer zonder hoge rand. Voor stadsritten parkeert een korte auto wel zo handig. Voor lange reizen zijn comfortabele stoelen voor en achter belangrijk.

2. Check en dubbelcheck

Bij de aanschaf van een occasion geldt als eerste regel: is de prijs te mooi om waar te zijn, dan is achterdocht op zijn plaats. Vraag altijd om het onderhoudsboekje en controleer of alle beurten zijn uitgevoerd. In de vrije autohandel blijft het altijd opletten. Kilometerstanden worden soms teruggedraaid, gebreken worden niet altijd gemeld. Laat dan altijd een onafhankelijke aankoopkeuring uitvoeren. Controleer de tellerstand op de website van de Nationale Auto Pas.

Rapportje met voertuiggegevens
De Rijksdienst voor het Wegverkeer verschaft voor €4,50 een rapportje met de voertuiggegevens, inclusief historie en tellerstand.

3. Proefrit

Maak een proefrit van minstens een halfuur. Zet geen radio aan, zodat je vreemde geluidjes kunt waarnemen. Controleer op een rustig stuk weg of de wielen rechtdoor rijden en of de wagen bij ingetrapte rem zijn spoor houdt.

4. Dealer

Kopen bij een dealer biedt betere garanties dan in de vrije autohandel, maar de prijs ligt soms hoger. Veel merkdealers leveren de garanties van de importeur, soms zelfs voor één of twee jaar, maar alleen als de wagen vrij nieuw is.

5. Garantie

Een occasion boven de €4500 valt onder de Bovag-garantie, mits je hem aanschaft bij een erkende Bovag-dealer. Dit levert een half jaar garantie op tegen gebreken die bij aankoop verborgen waren. Herstelkosten zijn voor rekening van de verkoper.

6. Gebreken

Elk model auto heeft zijn eigen euvels. Zoek op de website van de ANWB naar bekende storingen voor elk type. Bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer kun je zien of er een terugroepactie is geweest voor de auto. De website van het vakblad AutoWeek biedt van vele modellen kritische recensies van gebruikers.

7. Prijs

Op de site Gaspedaal.nl vind je een handige zoekhulp, die de prijs vindt van bijna alle jaargangen occasions. Of je beoogde occasion een reële prijs heeft, kun je checken met de ANWB koerslijst of de waardebepaling van de Bovag.

8. Kilometerstand

Schrik niet van een hoge kilometerstand. Integendeel, bij weinig kilometers op de teller kan het zijn dat de wagen alleen voor korte stadsritjes of bezoekjes aan de buurtsuper is gebruikt. Korte ritjes doen geen enkele motor goed.
Een wagen met een zware vijfcilinder dieselmotor haalt met gemak de 200.000 kilometer, mits het onderhoud altijd volgens het boekje is geweest. Auto’s met zeer lichte dieselmotoren krijgen weleens problemen bij hoge kilometerstanden.

9. Luxe auto’s

Schroom niet te kijken naar tweedehandsjes in het luxere segment. Een splinternieuwe Audi A8, een Mercedes S-klasse of een BMW 7-serie zakt binnen een jaar soms wel een derde in waarde. Zet wel voldoende spaargeld apart voor de dure beurten.

10. Populaire auto’s

Speur naar modellen waarvan er veel worden aangeboden. Dat drukt de prijs aardig. Bovendien vind je deze wagens vaak dicht in de buurt. Je hoeft er niet het land voor af te reizen.

11. Grote auto’s

Ruime auto’s en benzineslurpers zijn uit de gratie geraakt. De grote modellen zijn hierdoor soms verrassend goedkoop. Misschien haal je zo hun hogere brandstofverbruik er wel uit.

Auteur