75-plusser die vóór buitenlandvakantie rijbewijs wil verlengen, moet snel zijn

75-plussers die hun rijbewijs willen verlengen, lopen bij het CBR tegen een forse wachttijd aan. Er is inmiddels een tijdelijke regeling waarmee de 75-plusser een jaar met een verlopen rijbewijs mag rondrijden. Addertje onder het gras: de regeling geldt niet voor rijden in het buitenland.

75-plussers die hun rijbewijs willen behouden, moeten daarvoor eerst een gezondheidsverklaring invullen en een bezoek brengen aan een keuringsarts. Er is echter een groot tekort aan keuringsartsen, waardoor de wachttijd bij het CBR enorm is opgelopen. De tijdelijke regeling geeft lucht, maar niet voor iedereen.

Verlopen rijbewijs in het buitenland is strafbaar

Als uw rijbewijs bijna verloopt en u wilt van de zomer met de auto naar het buitenland, dan heeft u niets aan de tijdelijke regeling. Met deze regeling krijgt u namelijk een zogeheten administratieve verlenging, die wordt opgenomen in het Nederlandse Rijbewijzenregister. Op het moment dat u in Nederland uw (verlopen) rijbewijs moet laten zien, checkt de politie in het Rijbewijzenregister of uw verhaal klopt. De agent over de grens heeft echter geen inzage in het Nederlandse Rijbewijzenregister. Voor deze agent bent u gewoon een bestuurder met een verlopen rijbewijs en dus strafbaar.

Vraag op tijd aan!

Bent u dus van plan om van de zomer lekker richting het buitenland te toeren, dan is het verstandig om de verlengingsaanvraag minstens vier maanden van tevoren bij het CBR in te dienen. Heeft u een medische aandoening – denk aan een oogaandoening of epilepsie – dan is het advies zelfs om de aanvraag vijf maanden voor het verlopen van het rijbewijs in te dienen.

Geen garantie

Zelfs als u zo ruim van tevoren de verlenging aanvraagt, is het niet gezegd dat u voor de zomervakantie uw nieuwe rijbewijs heeft, gaf het CBR onlangs toe aan consumentenprogramma Radar. Zo kunnen medische belemmeringen roet in het eten gooien. Radar adviseert dan ook om de verlengingsaanvraag zo vroeg mogelijk in te dienen.

Schrijnende situaties

In schrijnende gevallen (familie- of werkomstandigheden over de grens) kan het CBR een uitzondering maken en de verlengingsaanvraag versneld afhandelen. Als u hiervoor in aanmerking komt, dient u contact op te nemen met de klantenservice van het CBR, via telefoonnummer 088 227 77 00.

Bronnen:
Rijksoverheid
CBR
Radar