Automobilist kiest vaak duurste verzekering

Botsing met de auto
Getty Images

Bijna de helft van de automobilisten, 47 procent, koos in 2023 voor een allrisk autoverzekering. Dat is aanzienlijk meer dan in 2022. In dat jaar koos iets meer dan 36 procent voor de uitgebreidste autoverzekering.

Dat meldt financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van de Datamonitor autoverzekeringen. De wettelijk verplichte WA-verzekering was in 2023 het minst populair. Zo'n 18 procent van de automobilisten koos voor deze variant. In 2022 was dat nog iets meer dan een derde. WA+beperkt casco werd in 2023 iets populairder dan in 2022.

Geld.nl verklaart de groei van allrisk autoverzekering uit de financiële onzekerheid die automobilisten de afgelopen jaren ervaren. Door de inflatie hebben huishoudens vaker moeite om rond te komen. Dan is het een prettig idee dat schade aan de auto goed verzekerd is. Een allrisk verzekering is per maand duurder, maar bijna alle schade wordt vergoed. Ook is de vergoeding hoog genoeg om bij diefstal of een total loss een vervangende auto te kopen.

Vuistregel

Bij de keuze tussen allrisk, WA+ beperkt casco en WA zijn de leeftijd en de waarde van de auto belangrijk. Als vuistregels is een allrisk verzekering verstandig voor nieuwe auto's tot zes jaar oud. Voor auto's tussen de zes en de tien jaar oud luidt het advies een WA+ beperkt casco. Voor auto's van tien jaar en ouder is een WA-verzekering voldoende.

De waarde van oudere auto's is lager, waardoor de kosten van een uitgebreidere verzekering op een gegeven moment niet meer in verhouding zijn met de waarde van de auto.

Auteur