Autoschade op de parking: wie is aansprakelijk?

Getty Images

Stel, u gaat een avondje naar het theater en parkeert op de naastgelegen parking. Ideaal, denkt u dan. Tot u na de voorstelling terugkomt en uw auto met schade terugvindt. Wat nu?

Aansprakelijkheidsclaims zijn immer voer voor discussie. Niet zo vreemd ook: de lijn tussen wel en niet aansprakelijk is soms lastig te trekken, zeker wanneer u niet zo thuis bent in de materie.

Niet bewaakt: niet aansprakelijk

Juridisch gezien is er een duidelijk verschil tussen een bewaakte en een onbewaakte parking. Een theater kan naast het pand ook een eigen parking uitbaten, maar als deze niet wordt bewaakt, kan het theater in principe nooit aansprakelijk zijn voor eventuele schade aan de auto’s die er staan. Bij schade bent u dan ook aangewezen op uw eigen verzekering. Dat geldt ook als u wel voor het parkeren moest betalen: wel of niet betalen zegt niets over aansprakelijkheid. Slechts wanneer u overduidelijk kunt bewijzen dat de exploitant van de onbewaakte parking onzorgvuldig heeft gehandeld, is er kans dat hij alsnog aansprakelijk wordt gesteld.

[ITEMADVERTORIAL]

Wel bewaakt: zorgplicht

Op een bewaakte parking liggen de zaken anders. Wanneer u parkeert op zo’n bewaakte parking, is er juridisch gezien sprake van bewaargeving. Dit wil zeggen dat u er als klant van uit mag gaan dat uw auto in goede handen is: de exploitant van de parking heeft een zogeheten zorgplicht. Wordt uw auto hier beschadigd of zelfs gestolen, dan is de exploitant aansprakelijk, tenzij hij kan bewijzen dat de auto goed is bewaakt door middel van een volledige afsluiting van de parking of continu toezicht van een parkeerwachter. Een beroep op enkel bewakingscamera’s is in dit geval niet voldoende.

Parkeergarage: wel of niet bewaakt?

Hoe zit het dan met de parking waar bij de ingang al een bord ‘Parkeren op eigen risico’ of een bord ‘De directie is niet aansprakelijk voor schade…’ hangt, terwijl u toch een kaartje moet trekken en een slagboom moet passeren om binnen te komen? Hoewel het vanwege de slagboom – of zelfs een toegangshek - lijkt alsof u een bewaakte parking ingaat, hoeft dat zeker niet zo te zijn. Als er geen expliciete vermelding ‘Bewaakt parkeren’ hangt, u zelf een parkeerplaats uitzoekt en zelf na betaling met de parkeerkaart weer uit kunt rijden, is er juridisch gezien geen sprake van bewaargeving. De exploitant van deze parking heeft wel een zorgplicht, maar die reikt niet zo ver als de zorgplicht van een exploitant van een bewaakte parking. Overigens zijn bedingen waarin alle aansprakelijkheid op voorhand wordt uitgesloten – en deze komen nog altijd veel voor in de praktijk – vernietigbaar.

Auteur 
Bron 
  • ANWB