Autoverzekering acht procent duurder

Autoverzekering duurder
Getty Images

De gemiddelde premie voor een autoverzekering is in een jaar tijd 8,4 procent gestegen. Een automobilist is hierdoor gemiddeld 82 euro per jaar meer kwijt voor dezelfde autoverzekering als in mei 2022.

Dit blijkt  uit een onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl. In het onderzoek is voor ruim zestig scenario's met veelvoorkomende types auto de premie-ontwikkeling per maand bekeken. Hierin zijn bestuurders uit verschillende woonplaatsen, met verschillende leeftijden en aantallen schadevrije jaren meegenomen. Vooral sinds de laatste vier maanden van 2022 zijn de premies fors gestegen. Die stijging gaat nu nog door.

Een belangrijke oorzaak van de premiestijging is de aanhoudende hoge inflatie. Verzekeraars zijn daardoor meer geld kwijt aan reparaties. Ook de schadelast stijgt weer, omdat er meer auto gereden wordt dan in de corona-periode. De verkeersdrukte is nu zelfs hoger dan voor de corona-periode en dat brengt meer schade met zich mee.

De premieverschillen tussen de tussen de diverse verzekeraars blijven groot. Het verschil tussen de laagste en de gemiddelde premie is ongeveer twintig euro per maand, 240 euro per jaar. Het kan dus lonen om regelmatig autoverzekeringen te vergelijken en over te stappen naar de voordeligste.

Bron: Geld

Auteur