Autoverzekering duurder na scheiding

Na een echtscheiding kan het afsluiten van een nieuwe autoverzekering voor een van de twee partners duur uitpakken. In ongeveer twee op drie gevallen is de vrouw de dupe.

Dit blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Independer. Bij het afsluiten van een autoverzekering wordt gevraagd naar het aantal schadevrije jaren. De hoogte van de premie is hiervan grotendeels afhankelijk. Voor ieder schadevrij jaar krijgt een verzekerde korting op de premie. Kortom, hoe meer schadevrij jaren, des te hoger de korting. Dit kan oplopen tot tachtig procent van de oorspronkelijke premie.

Een echtpaar met één auto zal de verzekering op naam van een van de twee partners zetten. Meestal zal dat degene zijn met de meeste schadevrije jaren. Het aantal schadevrije jaren van deze persoon zal verder oplopen, terwijl de andere geen schadevrije jaren opbouwt. Bij een scheiding neemt de verzekeringsnemer de schadevrije jaren mee. De andere partner moet na de scheiding onder eigen naam een nieuwe verzekering afsluiten zonder schadevrije jaren. Dat kan honderden euro's schelen. In praktijk staat in 62 procent van de gevallen de autoverzekering op naam van de man. De vrouw krijgt dan na een scheiding te maken met een hogere premie.

Het is niet mogelijk schadevrije jaren te verdelen na een echtscheiding. De beste manier om de schade beperkt te houden is autoverzekeringen te vergelijken en de goedkoopste te kiezen.

Nog geen autoverzekering? Bekijk welke verzekering als beste is getest.