Autoverzekering moet schuld aantonen

Getty Images

Als twee automobilisten verschillende meningen hebben over de toedracht van een botsing, mag een verzekeraar alleen aansprakelijkheid aanvaarden voor de aanrijding als daar bewijs voor is. Is dat er niet, dan mag de verzekerde geen schadevrije verliezen.

Dat blijkt uit een niet-bindend advies van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. Een verzekerde rijdt op de A28 bij Utrecht achterop een auto van een politieagent in burger. Op dezelfde plaats had vlak daarvoor ook een aanrijding plaatsgevonden. De politieagent is meteen naar het ziekenhuis vervoerd, waardoor de schadeformulieren individueel zijn ingevuld en niet door de andere partij ondertekend. Volgens de verzekerde reed de politieagent 80 km per uur en veranderde hij van rijstrook. De politieagent stelt dat hij 40 km per uur reed en op dezelfde rijstrook bleef. Het proces verbaal spreekt van een typische kop-staart-botsing in de spits. De ene auto remt, de ander botst er achterop, mogelijk afgeleid door de eerdere botsing. De politieagent stelde de verzekerde aansprakelijk en zijn verzekering erkende dat. De verzekerde was het daar niet mee eens.

Plotseling remmen

De verzekerde vond dat de verzekering zijn belangen onvoldoende had behartigd, zo vertelde hij de Geschillencommissie. De andere auto had plotseling geremd en was uitgeweken naar de vluchtstrook. De verzekerde had die gevaarlijke manoeuvre niet zien aankomen, waardoor hij er tegen de auto botste. Bij plotseling remmen zonder verkeersnoodzaak is de remmende automobilist aansprakelijk. De schade wijst op het veranderen van rijstrook: bij zijn eigen auto is de rechter voorkant  beschadigd, bij de andere auto de linker achterkant. De verzekeraar kijkt anders tegen de zaak aan en meent dat de man te weinig afstand heeft gehouden en daarmee aansprakelijk is voor de aanrijding.

De Geschillencommissie stelt dat bij onvoldoende afstand houden de voorste automobilist dit moet kunnen aantonen. Dat is in dit geval niet gebeurd en de verzekeraar heeft daarom ten onrechte de aansprakelijkheid aanvaard. De verzekeraar moet daarom de schadevrije jaren herstellen en de te veel betaalde premie terugstorten.

Bron: Kifid.nl

Auteur