Compensatie voor auto's met sjoemelsoftware

Kopers van een nieuwe Volkswagen, Audi, Seat en Skoda met zogeheten 'sjoemelsoftware' hebben recht op een prijsverlaging van drieduizend euro. Voor een tweedehandsauto is dat de helft.

Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Het geldt voor ongeveer 150.000 auto's die consumenten kochten bij autodealers die stichting Car Claim heeft betrokken in de collectieve actie. Een koper mag verwachten dat de auto aan de regelgeving voldoet, vindt de rechtbank. Is dat niet het geval, dan is de auto minder waarde dan de kostprijs.

Het gaat in deze procedure om dieselauto's die vanaf 2008 tot september 2015 in het verkeer zijn gebracht. Deze auto's waren voorzien van sjoemelsoftware, dat is software die ervoor zorgde dat het bij de test leek alsof aan de normen voor uitstoot werd voldaan, terwijl de motor in werkelijkheid meer uitstootte dan was toegestaan.

Bedrog

De rechtbank oordeelt dat de fabrikanten onrechtmatig hebben gehandeld. Met de sjoemelsoftware hebben zij de toezichthouder en de kopers van auto's opzettelijk misleid. Dat is bedrog. Kopers hebben daardoor achteraf gezien teveel betaald voor de auto. Dat is hun schade.

Autodealers hebben auto's verkocht die door de sjoemelsoftware niet aan de verwachting van de kopers voldeden. Kopers hebben daarom recht op prijsvermindering.

In het vonnis is geen betalingsverplichting opgenomen. Kopers moeten zelf nog een procedure voeren op basis van dit vonnis. Ook is het wettelijk mogelijk dat Car Claim een schadevergoeding overeenkomt met de fabrikanten en dealers. Die overeenkomst kan verbindend verklaard worden voor alle gedupeerden.

Bron: Rechtspraak.nl