Dit ‘vergeten’ knopje helpt brandstof besparen

In de meeste moderne auto’s zit hij standaard: het recirculatieknopje. De knop is een pictogram van een auto met een pijl erin. Op warme dagen kan deze knop je heel wat brandstof helpen besparen. 

In eerste instantie is de recirculatiestand bedoeld om je te beschermen tegen giftige gassen, bijvoorbeeld wanneer je door een tunnel rijdt. Toch is dat niet de enige functie: de recirculatie zorgt ervoor dat de lucht in je auto sneller afkoelt. Sneller dan een airco, want op warme dagen moet je airco de warme en vochtige lucht eerst koelen. 

De recirculatieknop. Beeld: Getty Images. 

Airco ontzien

Door de recirculatiestand af en toe aan te zetten, ontzie je de airco. Airconditioning gebruikt motorvermogen (of batterijvermogen bij elektrische auto’s) om te kunnen werken. Hoe sneller je auto afkoelt, hoe minder hard de airco hoeft te werken en dus hoe minder brandstof je verbruikt. 

Zo laag mogelijk verbruik

Een andere tip is om bij het wegrijden de ramen open te zetten. Zo kan alle warme lucht ontsnappen. Dit doe je tot er koude(re) lucht uit de ventilatie komt en dan sluit je alle ramen weer. Vervolgens druk je de recirculatieknop in en dan verbruik je minder energie dan wanneer je warme lucht door je auto laat stromen. 

Korte ritten

Deze manier van ‘luchten’ is vooral handig tijdens korte ritten. Voor langere ritten is het een afrader om de knop aan te laten staan, want dan kan de hoeveelheid kooldioxide toenemen en krijg je last van concentratieproblemen of vermoeidheid. 

Bron: AD.nl