Een koele auto in warm zomerweer

artikel auto koel houden
Getty Images

Vijf tips om je auto zo koel mogelijk te houden tijdens hete zomerdagen.

Tijdens de zomer heeft iedere autorijder er last van: een brandende veiligheidsgordel of hete leren stoelen. Een auto kan na een uur in de zon te hebben gestaan, al 47 graden zijn. Niet prettig, maar het kan ook gevaarlijk zijn. De motor kan oververhit raken en de accu kan het begeven. 

1.    Laat de auto ventileren

Dit is voor de momenten dat je geen haast hebt voor de autorit. Zet de motor aan, zodat de airco of ventilatie op volle toeren kan draaien. Hierdoor kan de warme lucht ontsnappen uit de auto en kan er koele lucht door de auto verplaatsen. Laat de motor niet te lang draaien, want dan verbruik je onnodig brandstof en dat is slecht voor het milieu. 

2.    Zet je raam diagonaal open

Koelen kan ook tijdens het rijden. De airco aanzetten is een logische keuze, maar dat duurt vaak even en dan verbruik je brandstof. Een andere optie is een raampje openzetten. Dit kan dus ook nog effectiever dan je gewend bent: zet je ramen diagonaal open. Kies voor het rechter voorraam en het linker achterraam, of andersom. Dit zorgt ervoor dat de warme lucht sneller ontsnapt. 

3.    Zorg voor een zonnescherm

Het is altijd handig om een zonnescherm in de auto te hebben, mocht er geen parkeerplek in de schaduw meer zijn. Voor korte bezoekjes aan de supermarkt of even een bezoek aan de tandarts zal dit niet nodig zijn, maar als de auto lang in de zon staat wel. Leg bijvoorbeeld ‘s avonds na het werk een zonnescherm achter het raam als je de dag daarna de auto niet gebruikt. Het is een kleine moeite wat ervoor zorgt dat je stuur niet gloeiend heet is als je wegrijdt en waardoor je je gordel aan kunt raken zonder jezelf te branden aan het ijzer. 

4.    Houd de auto schoon

Het is misschien iets waar je niet zo snel aan zou denken, maar als je de auto aan de buitenkant schoonhoudt, blijft hij ook koeler. Een logische verklaring hiervoor is dat een schone auto het zonlicht beter reflecteert, waardoor de auto vanbinnen koeler blijft. 

5.    Een extra tip: zorg dat je goed voorbereid op pad gaat

Neem bijvoorbeeld genoeg water mee onderweg voor als je pech krijgt of in een file belandt. Plan ook vaker een pauze in, zodat je geconcentreerd kunt blijven rijden. 
 

Auteur