Geld besparen? Ga elektrisch rijden

Nu de benzine- en dieselprijzen aan de pomp flink stijgen, is het zinvol een vergelijking te maken met elektrisch rijden. Wat blijkt: elektrisch rijden is op het moment voordelig.

Dit wijzen berekeningen uit van vergelijkingssite Independer. De site rekent met een elektrische auto met een accu-inhoud van 24 kWh en een verbruik van 0,2 kWh/km. Met een volle accu kun je 120 km rijden. Bij een stroomprijs van 20 ct/kWh kost het opladen 4,80 euro, omgerekend 4 cent per kilometer.

Wie jaarlijks 20.000 km rijdt en thuis oplaadt, betaalt 800 euro aan stroom. Een benzineauto kost bij de pomp ongeveer het dubbele. Het verschil wordt kleiner als je vaak oplaadt bij een snellader langs de snelweg. Dat is namelijk duurder. Combineren met zonnepanelen is dan weer goedkoper.

Independer wijst ook op andere financiële voordelen van een elektrisache auto: de onderhoudskosten zijn zeventig procent lager, tot en met 2020 betaal je geen wegenbelasting en geen BPM. Bij zakelijk gebruik zijn er fiscale voordelen. Volgens de site haal je de hogere aanschafprijs van een elektrische auto er gemakkelijk uit.

Op de site Mountox.com is uit te rekenen of en hoeveel je bespaart als je overstapt naar een elektrische auto.