Groeiende drukte op de wegen: zo vermijdt u files

De autoverkoop zit in de lift en Nederlanders rijden met z’n allen steeds meer kilometers: de toch al volle wegen worden de komende jaren alleen maar drukker, waardoor de reistijd voor automobilisten met wel een derde kan toenemen. Met deze tips kunt u files vermijden en verminderen.

Verschillende cijfers laten de toenemende drukte op de Nederlandse wegen zien. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben Nederlandse automobilisten het afgelopen jaar meer kilometers gemaakt dan ooit: 147,6 miljard. Personenauto’s nemen met 119,1 miljard kilometer het grootste deel hiervan voor hun rekening.

De groei komt voornamelijk door de groei van het Nederlandse wagenpark: de afgelopen jaren verlieten steeds meer nieuwe auto’s de showroom en werden er meer tweedehandsauto’s geïmporteerd. Wel is het gemiddeld aantal gereden kilometers per auto afgenomen: van 13.700 naar 13.000 kilometer.

Meer asfalt, maar ook meer files

Door de aanleg van nieuwe en herindeling van bestaande wegen, neemt de capaciteit van de Nederlandse wegen weliswaar toe, maar niet voldoende om de toename van het aantal auto’s op te vangen. Dit blijkt uit een rapportage van het Kennisinstituut Mobiliteit. Naar verwachting zullen de wegen in 2019 al zo’n 7 procent drukker zijn dan dit jaar. De komende vijf jaar neemt dit alleen maar toe: automobilisten kunnen dan te maken krijgen met een reistijd die tot wel een derde langer is.

Weggedrag veranderen

Toch is dit niet per se nodig, meent Bert van Wee, hoogleraar Transportbeleid aan de TU Delft. Veel fileleed kan voorkomen worden door veranderd rijgedrag. Van Wee legt uit: “De vuistregel is: als 1 procent van de automobilisten zijn voertuig laat staan, vermindert het aantal files met 2 tot 5 procent. Helemaal zijn de files nooit te vermijden, maar als je het aantal auto’s in de spits met 10 procent zou weten te verlagen, ben je dus al 20 tot 50 procent van de files kwijt.”

Dat betekent overigens niet dat al deze automobilisten moeten overstappen naar het openbaar vervoer: ook op een ander tijdstip de weg op gaan, kan er al voor zorgen dat u de files weet te omzeilen. Uit onderzoek is gebleken dat dit de meest gebruikte maatregel tegen files is. En zo zijn er nog meer dingen die u als automobilist kunt doen om opstoppingen in het verkeer te verminderen. En sommige daarvan zijn gewoon een kwestie van de regels naleven:

  • Voeg zo veel mogelijk op snelheid in. Dit voorkomt onnodige opstoppingen.
  • Laat zo min mogelijk uw remlicht zien: dit zorgt ervoor dat achterliggers ook gaan remmen.
  • Maak optimaal gebruik van de rijbanen: gebruik de vluchtstrook als deze is opengesteld en voeg bij het ritsen pas aan het einde in om onnodige open ruimtes te voorkomen.
  • Stabiel rijden en weinig remmen: u kunt in de file uw auto het beste zo lang mogelijk laten rollen. Geef dus een klein beetje gas en rijd stabiel. Dit is milieuvriendelijker dan constant optrekken en remmen. En u voorkomt remreacties van achterliggers.
  • Wissel zo min mogelijk van rijbaan: hiermee voorkomt u dat anderen opeens moeten remmen.
  • Houd de juiste afstand: rij niet te dicht op uw voorganger, maar houd ook niet zo veel afstand dat u een ander uitnodigt om in te voegen.
  • Rijd midden op de rijbaan: zo geeft u motorrijders de gelegenheid in te halen.
Bron(nen):