Heet in de auto? Met deze tips houd je je hoofd koel

Zodra de temperatuur richting de 30 graden stijgt, warmen de meeste auto’s ook op tot een mini-sauna. Zeker als de auto stilstaat in de brandende zon. Hoe koel je jouw auto het snelste af? 

Ramen dicht

Het klinkt misschien gek, maar juist door de dichte ramen kan er geen koude of koelere lucht ontsnappen (van bijvoorbeeld de airco) en geen warme lucht naar binnen. Heb je de auto in de zon laten staan en wil je de warmte laten ontsnappen? Doe dan vijf minuten voor vertrek de ramen open. 

Airconditioning

In je auto wachten tot de airco werkt, is niet verstandig. Het rijden zorgt er namelijk voor dat de airco beter werkt. De wind die je vangt tijdens het rijden helpt met het koelen van de auto en zorgt ervoor dat de compressor sneller draait. 

Verschil met buitentemperatuur

Het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur mag niet meer dan 8 graden Celsius zijn. Mensen met een zwakkere gezondheid en problemen met de bloedsomloop lopen een risico op flauwvallen als de overgang tussen beiden temperaturen te groot is. 5 graden verschil is de ideale temperatuur.

Paraplu

Tip van de Rijkswaterstaat: neem een paraplu mee in je auto. Als je dan langs de weg strandt, kun je in ieder geval een beetje schaduw creëren zodat je niet in de brandende zon op hulp hoeft te wachten. 

Flesje water

Misschien een logische tip, maar zorg dat je een flesje water meeneemt als je op pad gaat. Water drinken is sowieso goed, maar tijdens (extreme) hitte vooral belangrijk. 

Dunne kleding

Het RIVM adviseert, als onderdeel van het hitteplan, om zoveel mogelijk dunne kleding te dragen en te zorgen dat je ‘vrijuit’ kunt zweten. Zo houdt je minder warmte vast. 

Bron: AD, NOS.