Hoe lang kun je doorrijden zodra het brandstoflampje van je auto brandt?

Je kunt het beste zo snel mogelijk naar een tankstation rijden als het reservelampje van je auto gaat branden. Maar hoeveel kilometer aan brandstof heb je dan nog in je tank? Dat kun je met een simpel trucje uitrekenen.

Het brandstoflampje gaat branden als de auto rijdt op de reservetank. Je hebt dan meestal ongeveer vijf liter over, waar je gemiddeld vijftig kilometer mee kunt rijden. Maar hoeveel dit precies is hangt af van je auto en je rijstijl. Sommige auto's geven aan hoeveel kilometer aan brandstof er dan nog in de tank zit, maar voor autobestuurders die deze luxe niet hebben is er een andere manier.

Zo bereken je zelf hoe lang je kan doorrijden

De volgende keer dat het lampje gaat branden, moet je direct gaan tanken. Het aantal liters dat je tankt moet je aftrekken van de totale inhoud van je tank. Je kunt in de gebruiksaanwijzing van je auto vinden hoeveel liter er maximaal in de tank past. Als je deze aftreksom hebt uitgevoerd, weet je hoeveel liter brandstof er in je auto zit op het moment dat het reservelampje brandt. Nu moet je alleen nog weten hoe je dit aantal liters brandstof vertaalt naar aantal kilometers.

  • Auto met boordcomputer: het gemiddelde verbruik, ook wel je praktijkverbruik, wordt in de meeste auto’s met boordcomputers automatisch berekend. Deel het aantal liters dat je in je tank hebt nadat het lampje is gaan branden door het gemiddelde praktijkverbruik. Zo weet je hoe ver je nog kunt rijden als het reservelampje brandt.
  • Auto zonder boordcomputer: bij oudere auto’s zonder ingebouwde computer zal je zelf het praktijkgebruik moeten berekenen. Zet een keer na het tanken je dagteller op nul, zodat je bij de volgende tankbeurt weet hoeveel kilometer je hebt gereden op een volle tank. Tank je auto weer vol en kijk hoeveel liter brandstof je erbij doet. Vermenigvuldig dit met honderd. Als je dit getal deelt door het aantal gereden kilometers, weet je hoeveel liter brandstof je verbruikt per 100 kilometer. Dit is het praktijkverbruik.

Rijd je tank nooit helemaal leeg

Het is nog steeds het advies om gelijk richting een tankstation te gaan als het lampje gaat branden. Je kunt sowieso nog een paar kilometers vooruit, maar rijd je tank in ieder geval niet helemaal leeg. Hoe leger de tank, hoe meer vuil er namelijk in zit, wat mogelijk in de motor kan komen. Dit kan schade aan de auto veroorzaken.

Bron: Radar