Is uw auto al online verbonden?

Qua mogelijkheden begint de auto steeds meer te lijken op een telefoon op vier wielen. Car connectivity noemen de autofabrikanten dat. Maar wat heeft u er eigenlijk aan?

Heel lang zal het niet meer duren voor elke nieuwe auto de garage uitrolt met aan boord systemen als de automatische snelheidsbegrenzer en de rijstrookassistent. Ook car connectivity neemt een grote vlucht. Dat biedt veel voordelen. Nadelen zijn er echter ook. 

Telefoon op wielen

In steeds meer nieuwe auto’s kunt u uw mobiele telefoon via Apple Carplay, Mirror Link of Android Auto direct koppelen met het entertainmentsysteem van uw auto. Via het beeldscherm in uw auto heeft u dan de beschikking over de apps die u al kent van uw telefoon. Omdat veiligheid voorop staat, werken systemen als Apple Carplay en Android Auto met slimme spraakbediening. Op die manier kunt u niet alleen navigeren en bellen, maar bijvoorbeeld ook berichten lezen en schrijven, of beter gezegd: luisteren en dicteren. 

‘Waar staat mijn auto?’

Terwijl u lekker zit te ontbijten zet u de autoverwarming vast aan en checkt u meteen even of u nog genoeg brandstof of energie heeft voor dat ritje naar Groningen. Toekomstmuziek? Welnee – dit kan dus allemaal al, als u tenminste een auto met een eigen app heeft. Via zo’n app heeft u altijd toegang tot uw auto. U kunt er de verwarming mee aanzetten, de ramen vast laten ontwasemen, uw brandstof checken, of uw kilometerstand. Ook kan zo’n app uw rijgedrag analyseren en u laten weten hoe u zuiniger en efficiënter rijdt. En bent u even kwijt waar u uw auto ook alweer heeft geparkeerd? Geen nood: de app vertelt het u. 

Digitale radio

Veel nieuwe auto’s beschikken over een zogeheten DAB+-radio, oftewel digitale radio die alle zenders heel makkelijk voor u uit de lucht plukt. In de praktijk betekent dat dat u op het beeldscherm van uw auto een (alfabetische) lijst van alle radiozenders heeft: met een klik luistert u naar de zender van uw keuze. De geluidskwaliteit is vergelijkbaar met die van cd’s – uitstekend dus. 

Bescherm uw gegevens!

Car connectivity brengt veel voordelen met zich mee. Maar… er zijn ook nadelen, want uw auto verzamelt ongemerkt heel veel gegevens over uw doen en laten. Vandaar dat de Autoriteit Persoonsgegevens een speciale handleiding heeft gemaakt. In deze handleiding leest u onder meer hoe u ervoor kunt zorgen dat derden uw gegevens niet in handen krijgen. Denk er daarbij ook aan dat het lang niet altijd alleen om úw gegevens gaat, maar ook om die van eventiele gezinsleden die hun telefoon weleens met uw auto verbinden. Ook hun gegevens zouden natuurlijk goed beschermd moeten zijn. Daarnaast leest u in de handleiding wat u moet doen om bij verkoop van uw auto al uw gegevens uit het systeem te verwijderen. 
Heeft u een auto met car connectivity, dan is het zeer aan te raden de handleiding van de Autoriteit Persoonsgegevens door te lezen. 

Bronnen: 

Consumentenbond
ANWB
Autoriteit Persoonsgegevens