Mag je door rood rijden als er een voertuig met sirene achter je rijdt? 

Het is niet altijd makkelijk om ruimte te maken op de weg als de ambulance, de brandweer of de politie moet passeren. Wat kun je het beste doen? En mag je bijvoorbeeld door rood rijden om een ambulance door te laten?

Door rood rijden

Je mag niet door rood rijden als er een hulverleningsvoertuig met sirene wil passeren. Dat is ook in de meeste gevallen niet nodig, als je genoeg afstand houdt van degene voor je. Dan kun je namelijk altijd een stukje aan de kant. 

Sta je helemaal vooraan bij een stoplicht en is er geen mogelijkheid om aan de kant te gaan, dan mag je wel een klein stukje naar voren (over de streep). Maar je mag nooit volledig door rood rijden of een kruising oversteken. Mocht het zo zijn dat je over de streep staat bij een stoplicht en het hulpverleningsvoertuig wordt met jou geflitst, dan kun je tegen de boete in beroep gaan en aantonen dat je niet anders kon.

Maximumsnelheid: mag je harder gaan rijden?

Nee. Je mag niet harder gaan rijden dan de toegestane maximum snelheid. Rijdt er een voertuig met sirene achter je en kun je niet opzij? Rij dan door tot je ergens ruimte kan maken. 

Rotondes

Ben je op een rotonde op het moment dat er een voertuig met sirene aankomt? Blijf dan op de rotonde rijden tot het voertuig de rotonde heeft verlaten. Daarna kun je je weg vervolgen. Kom je net aan bij een rotonde? Blijf dan even wachten. 

Rijstrook vrij en afstand houden

Laat een rijstrook vrij en wacht dus even met inhalen van andere automobilisten. Blijf afstand houden van je voorganger. Zo kun je altijd ruimte maken als er een hulpverleningsvoertuig langs moet. 

Tips

De ANWB geeft in de onderstaande video een aantal tips om te voorkomen dat je voor hulpverleningsvoertuigen de weg (per ongeluk) blokkeert. 

Bron: ANWB.