Meerderheid Nederlanders is voorstander van rekeningrijden

Getty Images

Een ruime meerderheid van de Nederlanders wil de huidige wegenbelasting inruilen voor een vorm van rekeningrijden. Zelfs automobilisten die veel kilometers maken, zijn in meerderheid voorstander.

Dit blijkt uit een onderzoek dat I&O Research heeft uitgevoerd. 

Van de 3.263 volwassen Nederlanders die I&O Research ondervroeg, is 58 procent voor de invoering van een vorm van rekeningrijden. Van de ondervraagden is 20 procent tegenstander. 

CDA- en VVD-kiezers zijn overwegend voorstander van rekeningrijden: van de Nederlanders die op deze partijen zeggen te stemmen, is 55 procent (VVD) en 57 procent (CDA) voorstander.

''Een volgend kabinet kan niet meer om invoering van een systeem van betalen naar gebruik heen. Wie nu nog tegen is, staat met de rug naar de toekomst,'' zegt voorzitter van de RAI Vereniging Steven van Eijck. 

Volgens Van Eijck is dit het moment om door te pakken: ''Het is zaak dat het kabinet met de samenleving snel doorpakt met een breed onderzoek naar de effecten van betalen naar gebruik op zowel de doorstroming, CO2-uitstoot als behoud van overheidsinkomsten.''

Bron 
  • Ad.nl